Азиатските индекси се понижиха в очакване на решението на Фед и Японската централна банка относно монетарните им политики през тази седмица.

Индекъст MSCI Asia-Pacific загуби 0.7% от стойността си. Китайският основен индекс поведе спада, като се понижи с 2.2%. Според пазарни специалисти не е имало конкретна причина за понижението на показателя, като много от пазарните участници са „прибирали печалби“ след ралито от последните месеци.

Японският Nikkei загуби 0.7% от стойността си, но се задържа близо до най-високата си стойност от два месеца насам.

Налице са спекулации, че японската централна банка може да прибегне до увеличаване на монетарните стимули на срещата си в края на седмицата. По отношение на Фед очакванията са резервът да запази лихвите без промяна.

„Продължаваме да очакваме несигруността в края на годината и опасенията, свързани с ликвидността, да накарат Фед да се въздържи от повишение на лихвите до срещата си през март на следващата година“, според Мишел Джирард, главен икономист RBSM, цитирана от CNBC. „След март очакваме Фед да повишава лихвите по веднъж на всяко тримесечие“, допълва още тя.

Щатските индекси приключиха вчерашната сесия с минимален спад между 0.1% и 0.2% в очакване на решението на Фед.

Днес всички погледи ще са насочени към Apple и резултатите на най-големия щатски производител на смартфони. Те ще дадат повече яснота относно продажбите на новите модели на компанията.

Петролът остана под низходящ натиск след две седмици на пореден спад. Брентът с доставка през декември се търгува при нива от 47.12 долара за барел.