Във финансовите медии има множество предупреждения на водещи анализатори за опасност от остра корекция на щатските фондови пазари. И все пак не всички анализатори са толкова скептично настроени за щатските пазари.

Индексът S&P 500 все още може да се повиши с 10% до края на годината, според коментар на Том Лий, управляващ партньор във Fundstrat Global Advisors, цитиран от финансовото издание CNBC.

Широкият индекс се е понижил с около 0.4% през тази година и завърши с минимално понижение вчера. Въпреки това обаче, налице са добри сезонни фактори, които да предопределят повишението на индекса, смята Лий.

„Знам, че това звучи доста оптимистично, но краят на годината е традиционно добър момент за щатските индекси. Данните за щатската икономика като цяло са много добри“, обосновава се Лий.

Според Лий опасенията, че Фед ще повиши лихвите в съчетание с тези за предстоящите президентски избори в САЩ няма да успеят да променят посоката на пазара.

„Смятам, че повишение на лихвите през декември, при текущите макроданни е напълно логично и също така смятам, че то би било много конструктивно за пазарните участници“, допълва още Лий.

Лий допълва още, че очаква щатските индекси да продължат да се повишават плавно догодина.