Азиатските индекси се понижиха, водени от спада в цените на медта и останалите основни метали и поскъпването на долара. Индексът на MSCI, следящ представянето в азиатско-тихоокеанския регион, се понижи с 0.2%

Медта загуби 1.5% от стойността си до нива от 4 612 долара за тон, след като достигна по-рано вчера най-ниската си стойност от шест години и половина при ниво от 4 590 долара за тон.

Доларът поскъпна до седеммесечен връх спрямо останалите основни валути. Силата на зелените пари, инициира понижение в цените на основните суровини.

Златото и среброто също са засегнати от силата на щатския долар, като благородният метал се търгува при нива от 1 070 долара за унция с незабавна доставка, докато среброто се търгува при нива от 14.15 долара за унция с незабавна доставка.

„Най-мечи настроени са инвеститорите относно китайския пазар, като според консенсусните очаквания там малко неща се очакват да се подобрят през следващата година“, според Хироказу Кабея, главен стратег в Daiwa Securities, цитиран от CNBC.

Китайският основен индекс загуби 0.4% по-рано през деня, но възстанови загубата си и се търгува минимално на положителна територия рано тази сутрин.

Позитивни бяха данните за ръста на цените на имотите в Китай през октомври на годишна база, за пръв път от над една година насам. Стабилизирането на пазара на имоти в страната може да е първия по-сериозен симптом и за стабилизиране на икономиката.

Над пазарите натежаха и заплахите за нови терористични атаки, които принудиха отмяна на футболен мач в Германия, на който се очакваше да присъства и германския канцлер Ангела Меркел.

Японският Nikkei се разграничи от спада на азиатските пазари и добави 0.8% към стойността си.

Петролът възстанови част от загубите си от вчера. Брентът с доставка през декември добави 0.9% към стойността си и се търгува при нива от 43.95 долара за барел, като е на по-малко от 2 долара от дъното си при 42.23 долара достигнато през август.