Федералният резерв на САЩ повиши лихвите за първи път от девет години насам. Дали обаче това сочи край на близо шестгодишния бичи пазар, или не?

Отговорът е отрицателен, поне според някои анализатори. Том Лий от Fundstrat Global Advisors, смята, че бичия пазар има още много пред себе си.

Вижте още: Излизайте от щатските акции

Като доказателство за това Лий представя графика, според която средната продължителност на големите „бичи цикли“ е над 20 години, докато тази на мечите е около 10 години.

Предвид това, че последният бичи пазар стартира през 2008-ма година, то според специалиста предстоят още много добри години за щатските инвеститори.

В по-краткосрочен план, Лий очаква широкият индекс S&P 500 да достигне стойност от 2 325 пункта през следващата година. Това е най-бичата прогноза сред специалистите от Уолстрийт.

Тезата на Лий е, че щатските индекси могат да се сблъскат с още няколко години на трудности, след което повишението ще се поднови с пълна сила.

Подобни нагласи, че бичият пазар в момента не е достигнал своя пик, изразяват и други пазарни наблюдатели. Сред тях са Савита Субраманиан от Bank of America Merrill Lynch и Адам Паркър от Morgan Stanley.

Според Субраманиан, крайната цел на широкия щатски индекс може да е 3 500 пункта до 2025-та година.