Вчера щатските индекси приключиха най-лошата си седмица от август насам. На масирани разпродажби бяха подложени и високорисковите щатски корпоративни облигации.

За инвеститорите, които се надяват, че най-лошото вече е отминало, Карл Айкан има една лоша новина. „За съжаление, смятам, че загубите за високорисковите облигации едва сега започват“, предупреди известният инвеститор в социалната мрежа Twitter.

Ликвидността на пазара на щатски облигации, или това колко лесно инвеститорите продават и купуват облигации, е сериозно „пресъхнала“, което доведе до сериозно понижение в нивата на този род инструменти.

Без съществено подобрение в ликвидността, едва ли ще видим стабилизиране на пазара, смята Айкан.

„Кой би влязъл на пазар, където няма изход“, попита риторично вчера и Бил Грос, ръководител на облигационния фонд Janus. „Инвеститорите са в настроение за избягване на риска“, допълни още бившият „крал на облигациите“.

От месеци известни инвеститори, сред които и Айкан, предупреждаваха за опасност за финансовите пазари и по-специално за облигационните.

Основна заплаха се явява вероятността Фед да повиши лихвите и да сложи край на ултраниските лихви в най-голямата световна икономика.