След като от Goldman Sachs оповестиха мрачни прогнози за доходността на инвеститорите през следващата година, същото направиха и от още една водеща щатска финансова институция – Morgan Stanley.

Вижте още: Прогнозите на Saxo

Главният стратег на банката Андрю Шийтс предупреди портфолио-мениджърите, че доходността на ефективния микс от акции, облигации и други инструменти, предоставящ най-добра доходност (с отчитане на риска), ще колабира.

Периодът на безпрецедентни монетарни стимули за световните икономики, вследствие на финансовата криза, инициира „необичаен наклон“ във връзката между риска, който мениджърите са склонни да поемат и нормата на възвръщаемост.

Този период инициира след себе си доходност, по-висока от средната за последните 20 години.

Според Morgan Stanley обаче, доходността на водещите класове активи предполага, че нещата са на път към промяна. Инвеститорите трябва да се подготвят за ера на под средната от пазарната в исторически план доходност.

И от двете страни на Атлантика доходността, която ще се регистрира от портфейл, поравно разпределен между акции и облигации, се очаква да не превиши 4% през следващите 10 години, сочат прогнозите на щатската банка.

“За следващата година, за разлика от изминалата година, и двете - и дългосрочната, и краткосрочната ни прогноза, сочат слабо представяне за пазара на акции“, коментира Шийтс.

От Morgan Stanley очакват индексът S&P 500 да регистрира стойност от 2 175 пункта в края на следващата година. За сравнение прогнозите на Bank of America Merrill Lynch са за 2 200 пункта, а на Goldman Sachs – за 2 100 пункта.

Далеч по-оптимистични обаче се прогнозите на Bank of America за средна доходност за инвеститорите от 8% годишно през следващите десет години. От Goldman Sachs също прогнозират по-висока доходност за инвеститорите за този период – от 5%.