Азиатските индекси се понижиха днес, водени от спада на щатските борсови индикатори, слабостта на петрола и продължаващите опасения за ръста на световната икономика.

Индексът следящ представянето в региона MSCI Asia-Pacific се понижи с 0.3%. Японският Nikkei 225 намали стойността си с 0.3%, а австралийският основен индекс загуби 1.5% от стойността си.

Широкият щатски индекс S&P 500 поевтиня с 0.8% вчера, докато индексът на сините чипове Dow Jones завърши с 0.4% на отрицателна територия. Технологичният Nasdaq загуби 1.5% вчера, отличавайки се с най-голямо понижение сред водещите щатски индекси.

От негативното настроение в Азия се разграничиха пазарите на Индонезия и Китай. Китайският индекс CSI 300 добави 0.7% към стойността си, а този на фондовата борса в Джакарта нарасна с 0.2%.

Брентът се повиши леко по време на азиатската търговия и се търгува при нива от 40.44 долара за барел. Той все още се търгува близо до 7-годишния си минимум от 39.57 долара за барел, достигнато през тази седмица.

„Процесът на прибиране на печалби и намаляване на позициите на инвеститорите, преди срещата на Фед, тече с пълна сила“, комнетира Ангус Глуские, управляващ директор в White Funds Management, цитиран от CNBC.

Против потенциалното повишение на лихвите от страна на Фед се изказа нобеловият лауреат Ерик Маскин вчера. Според него резервът не би следвало да повиши лихвите през следващата седмица, защото това ще задълбочи икономическото неравенство в глобален мащаб.

„Повишение на лихвите от страна на Фед може да изглежда малко на пръв поглед, но ще доведе до забавяне на ръста на развиващите се икономики. Може Джанет Йелън да вижда нещо, което аз не виждам по отношение на инфлацията, но в момента има толкова малко неща от които да се опасяваме, за да прибегнем до повишение на лихвите“, смята Маскин, цитиран от финансовото издание Bloomberg.