Азиатските индекси не успяха да се задържат на положителна територия днес, след като силните им загуби от вчера инициираха масирани разпродажби на всички водещи фондови пазари. Китайският индекс CSI 300, който се понижи вчера със 7% и доведе до спиране на търговията, днес се повиши с минималните 0.5% при силно волатилна търговия.

Японският Nikkei, също отбелязал сериозно понижение вчера от над 3%, добави 0.1% към стойността си.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia-Pacific, се понижи с 0.1%.

Фючърсите на широкия щатски индекс S&P 500 се търгуват с 0.2% на положителна територия. Вчера индексът се понижи моментно под психологическата граница от 2 000 пункта, но в крайна сметка съумя да затвори над това ниво.

Това бе най-лошият старт на годината за щатските индекси от петнадесет години насам. S&P 500 приключи с понижение от 1.5%, а технологичният Nasdaq намали стойността си с 2.1%.

Следващият понеделник изтича шестмесечната забрана на големите акционери в китайски компании да продават акции. От китайските регулатори обаче оповестиха, че търсят нови начини за регулиране на тези продажби, което може да означава ново удължаване на срока на забраната.

„Синхронният спад на световните борси идва да припомни на инвеститорите, че фондовите пазари са по-свързани от всякога. Волатилността най-вероятно ще се запази като фактор, а ликвидността може да бъде сериозно засегната“, коментират анализатори от Citi в писмо до техните клиенти. Глобалният ръст и геополитическата несигурност остават основни източници на притеснения.

Брентът с доставка през февруари се търгува при нива от 37.30, като върна голяма част от спечеленото от вчера, когато моментно се повиши до нива над 38 долара за барел.