Азиатските индекси се възстановиха днес, водени от повишението на китайските пазари и след решението на китайската централна банка да се откаже от по-нататъшната обезценка на юана.

Референтният курс на долара бе определен при ниво от 6.5636 юана, или по-ниско от предходния ден. Това бе първото поскъпване на китайската валута от девет дни насам.

Индексът CSI 300, следящ представянето на водещите китайски компанииq добави 2.7% към стойността си. Показателят MSCI Asia-Pacific се повиши с 0.6%.

„Решението на китайската банка е сигнал, че тя може да спре временно с обезценката на валутата си“, коментира Йошинори Шигеми, глобален стратег в JPMorgan Asset Management, цитиран от CNBC.

Японският Nikkei заличи загубата си от по-рано през деня и се повиши с 0.5%. Индексът се оттласна от тримесечния си минимум, постигнат в четвъртък, макар и загубата му за седмицата да възлиза на 6%.

Сериозни загуби претърпяха вчера и щатските индекси, като широкият S&P 500 загуби 2.4% от стойността си. 40% от компонентите му се търгуват с 20% или повече от върха си, което е дефиниция за „мечи пазар“.

Спадът на щатските индекси стана реалност, въпреки данните, посочили по-малък брой на първоначални молби за помощи за безработица за изминалата седмица.

По-нататъшно въздействие върху посоката на пазара днес се очаква да окажат данните за заетостта и безработицата в най-голямата световна икономика.

Слабите данни за промишленото производство, разходите в строителството и продажбите на автомобили обаче накараха много от специалистите да занижат прогнозите си за ръст на щатската икономика за четвъртото тримесечие.

Брентът, който вчера се понижи до 13-годишен минимум, се оттласна от дъното си и се повиши с 1.9%, до 34.40 долара за барел. Моментно вчера суровината поевтиня до 32.16 долара за барел с доставка през февруари, или най-ниското й ниво от април 2004 година насам.

Златото върна част от спечеленото в последните дни и се търгува при нива от 1 103 долара за унция с незабавна доставка. От началото на годината суровината е поскъпнала с 4.8%.