Брутният вътрешен продукт на Китай се очаква да нарасне с 6.9% през изминалата година, сочат прогнози на анализатори. Това би било най-слабото представяне на втората по големина световна икономика от 25 години насам.

Ръстът за четвъртото тримесечие също се очаква да е в размер на 6.9%, се казва още в доклад на CNNMoney.

Прогнозираният ръст би бил най-слабия от 1990 година насам и малко под правителствените прогнози за повишение от 7%. За настоящата година икономистите предричат ръст от 6.5%.

Официалните данни за БВП ще бъдат публикувани утре.

Забавянето на китайската икономика се очаква да се случи след десетилетия на експанзия, довели до това тя да се превърне във втората най-голяма в света, изпреварвайки японската през изминалата година. То до голяма степен ще е резултат от усилията на правителството за пренасочване на ръста от „ориентиран към инвестициите“ към „ориентиран към вътрешното потребление“.

“Очакваме забавянето на китайската икономика да е най-голямо през 2016 година“ смята Ксиндонг Чен, икономист в BNP Paribas. Според Чен обаче следващите няколко години също ще са със сравнително слаб ръст за Китай.

Обезценката на китайската валута до голяма степен е в основата на проблемите пред Китай. През последните няколко седмици централната банка в страната се опита да насочи валутата си към пи-ниски стойности, за да се стимулира износът на страната. Тези действия обаче бяха сигнал за инвеститорите, че не всичко е наред.

Според икономистите юанът ще се понижи с нови 3% от текущите си нива и ще приключи годината при 6.8 юана за долар.

През март среща на управляващата партия се очаква да внесе повече яснота относно петгодишната социална и икономическа програма на управляващите. На партийната среща ще бъдат обявени и прогнозите за ръста на китайската икономика за следващите няколко години.