Японската йена отстъпи част от спечелените по-рано позиции, след като Централната банка на Китай се намеси, за да ограничи спекулативната търговия при юана и намали опасенията, че на китайската валута й предстои бързо поевтиняване.

Обезценяването на юана до близо петгодишно дъно по-рано през месеца поднови опасенията около състоянието на китайската икономика и перспективите пред глобалния икономически растеж, което пък отслаби желанието на инвеститорите да рискуват.

Доларът поскъпва с 0.1%, до 117.24 йени, от достигнатото по-рано през деня дъно от 116.56.

Австралийският долар нараства с 0.8%, до 0.6914 долара, отдалечавайки се от близо 7-годишното дъно от 0.6827, достигнато в петък.

Британският паунд остава в отбранителна позиция, на фона на опасенията около икономическите перспективи пред Великобритания и предстоящия референдум за членството на страната в ЕС.

Днес паундът докосна дъно от 1.4251 спрямо долара, което бе най-ниското ниво от 5.5 години. Паундът за последно се търгуваше с ръст от 0.1% на ниво от 1.4273 долара.

Еврото поевтиня с 0.2% спрямо долара до 1.0892.

По-рано днес инвеститорите се прицелиха в канадския долар, обезценявайки го до 13-годишно дъно от 1.4650 спрямо щатския долар на фона на нарастващите спекулации, че Централната банка на Канада ще понижи лихвите още тази седмица.

Перспективите пред суровинните валути, и най-вече канадския долар, остават мрачни на фона на очакванията за поевтиняване на петрола.

Днес цената на петрола падна до най-ниското си ниво от 2003 г. насам, тъй като пазарът се подготвя за увеличаване на износа от страна на Иран, след като международните санкции срещу страната бяха вдигнати през уикенда.

Щатските борси са затворени днес заради Деня на Мартин Лутър Кинг. Във вторник Китай се очаква да обяви най-слабия си годишен икономически растеж от 25 години насам на фона на забавящия се темп на производството и намаляващите инвестиции.