Повечето пазарни специалисти се обявиха за силен долар през настоящата година. Ето защо прогнозите на една банка рязко контрастират с тези на останалите. Банката е HSBC, а очакванията й са, че доларът ще поевтинява през тази година.

„Щатският долар се повиши рязко в очакване на първото вдигане на лихвите от страна на Фед. Действието обаче, вече е широко заложено в нивата на търговия на долара спрямо останалите основни валути. Предвид това, че ЕЦБ и японската централна банка, според нас, са достигнали лимитите на програмите си от стимули, очакваме доларът да поевтинее през тази година“, се казва в анализ на британската банка.

Според ръководителят на отдела, дал тези прогнози – Дейвид Блум, доларът не само ще спре с повишението си спрямо останалите валути, но налице са реални предпоставки за това, той да се понижи.

Три са ключовите фактори, които ще предопределят слабостта на щатската валута през тази година, според Блуум.

1. Цикълът на повишение на лихвите от Фед.

Противно на логиката, от HSBC прогнозират, че повишението на лихвите от страна на Фед ще инициира поевтиняване на „зелените пари“. Всъщност историята сочи, че доларът поевтинява спрямо останалите основни валути в годината следваща първото повишение на лихвите при нов цикъл.

В допълнение от HSBC смятат, че Фед няма да е така агресивен в действията си, както повечето анализатори очакват.

2. Възможностите на ЕЦБ за нови стимули са ограничени

От друга страна възможностите на ЕЦБ, за допълнителни мерки за стимули са ограничени, така че низходящият натиск върху еврото също ще е слаб, смятат още от банката.

3. ЯЦБ няма да повиши стимулите през 2016 година

Още една прогноза на HSBC подкрепя тезата им за слаб долар, особено спрямо йената. Централната банка на Япония няма да увеличи обемът на стимулите за икономиката, което ще инициира поскъпване на националната й валута, смятат още експертите от HSBC.