Брентът с доставка през март се понижи под 28 долара за барел, регистрирайки най-ниската си стойност от 2003 година насам. Суровината се търгува малко над посоченото ниво рано тази сутрин - при нива от 28.30 долара за барел. Поевтиняването на петрола инициира загуби на азиатските пазари.

Спадът в цената му се предопредели от добавяне към предлагането от страна на Иран. Това създава опасения за „свръхпредлагане“ на суровината.

„Иран вече може да продава колкото си петрол иска и на когото иска, независимо от цената“, според Ричард Нефю, програмен директор на Economic Statecraft, цитиран от CNBC.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, се понижи до най-ниската си стойност от октомври 2011 година насам, след като намали стойността си с 0.5% в първия ден от новата седмица.

Далеч по-голяма бе загубата за японския Nikkei 225 - от 2.8%, до едногодишен минимум. Индексът се понижи с 20% от пика си през юни на миналата година и официално вече е в „мечи пазар“.

Шанхайският основен индекс неутрализира спада си от по-рано през деня и последно се търгува с повишение от 1%. Понижението му от началото на месеца възлиза на 17%.

„Фактът, че щатските и европейските индекси се понижиха под дъното си от август е значителен“, според Чотаро Морита, стратег Търговия инструменти с фиксиран доход в SMBC Nikko Securities, цитиран от CNBC.

“В момента сме на етап, на който трябва да обмислим рисковете от рецесия за глобалната икономика“, допълва още Морита.

Неочакван спад в продажбите на дребно в САЩ и третото поредно забавяне на ръста в индустриалното производство дават тревожни сигнали за щатската икономика и представянето й през четвъртото тримесечие.

Според анализаторите най-голямата световна икономика е на път към ръст от 0.6% през последното тримесечие на миналата година спрямо 2% през третото.