След като защитаваше интересите на страните производителки на петрол в продължение на пет десетилетия, ОПЕК направи изненадващ избор с новия си член – страна, която потребява близо два пъти повече петрол, отколкото добива.

Индонезия ще се присъедини отново към ОПЕК като 13-ия член на организацията близо 7 години, след като временно преустанови членството си. Страната твърди, че като единственият й азиатски член ще осигурява важна връзка с региона, където търсенето на петрол расте най-бързо.

Въпреки това внесеният от Индонезия петрол за 13 млрд. долара през миналата година прави страната странен избор за организация на страни, които изнасят суровината.

“Ако се приемат нетни вносители на петрол в организацията, това говори много за маргинализацията на ОПЕК,” казва Сет Клайнман от Citigroup Inc пред Bloomberg. Индонезия “никога няма да ограничи” производството, според него.

Официалните обяснения, които обрисуват Индонезия като канал между производителите и потребителите, не хвърлят напълно светлина върху предприетия ход, който е в противоречие с мисията на ОПЕК. Защо да допускаш страна, която ще извлече ползи от другите, в група, чиято цел е да вдига цените?

Завръщането на Индонезия в ОПЕК е странно и според Джейми Уебстър, старши директор в консултантската компания IHS Inc. във Вашингтон. “Нищо толкова драматично не се е променило, откакто те напуснаха ОПЕК преди няколко години. Не са открили ново петролно поле, подобно на Гавар, и изведнъж да искат да се завърнат в играта,” казва той, говорейки за най-голямото петролно поле в Саудитска Арабия.

Вижте още: Колко струва производството на барел петрол по света

Петролът от сорта брент днес поскъпва с 12 цента, до 46.24 долара за барел. Суроеината е изгубила над 40% от стойността си в последната година.

Прогнозите са, че Индонезия ще произвежда по 850 000 барела на ден тази година, според доклад на Международната агенция по енергетика. Това е с около 789 000 барела по-малко, отколкото страната е потребявала миналата година. Само Либия, Еквадор и Катар произвеждат по-малко сред страните членки на ОПЕК.

През октомври 2014 г. Индонезия се отказа от целта си да възстанови производството до 1 млн. барела дневно. Добивът на петрол в страната е паднал с над 50% от средата на 90-те години вследствие на променящите се регулации и усложнените процедури по издаване на разрешителни, които спират инвестициите в нови петролни полета.

Промяната в броя на членовете на ОПЕК не е нещо безпрецедентно. За последно организацията се увеличи през 2007 г., когато Еквадор бе приета отново, след като преди това бе напуснала през 1992 г. Габон излезе от ОПЕК през 1995 г., но засега не е обявявала планове да се завръща.

Едно от нещата, върху които Индонезия би могла да повлияе, е общият производствен таргет на организацията, който в последните четири години остава без промяна на ниво от 30 млн. барела на ден. Ръководителите обмислят повишаването му до 31 млн..

Това обаче няма да означава промяна в реалното производство на групата. Групата не е пренебрегвала зададения лимит само в четири месеца от определянето му насам. Дори и повишения лимит на производството до 31 млн. барела означава, че това е близо 800 000 барела на ден по-малко, в сравнение с това, което 12-те членове са добивали през октомври.

Една от ползите от връщането на Индонезия би могла да бъде разрешаване на проблема с назначаването на нов генерален секретар. ОПЕК продължава мандата на либиеца Абдала Ел-Бадри, който трябваше да напусне поста през 2012 г., тъй като страните блокират предложенията за кандидати от Саудитска Арабия, Иран и Ирак.

Индонезия, която е имала представител на позицията генерален секретар в четири случая от 1961 г. насам, може да послужи като неутрална алтернатива, на фона на политическите противоречия в Близкия изток.