След като вчера енергийният министър на ОАЕ се изказа в подкрепа на цената на петрола, днес това направи и енергийният министър на Кувейт.

„Смятам, че цената на петрола е намeрила своето дъно, защото суровината спря понижението си през последните два-три месеца“, коментира Али ал-Омаир, енергиен министър на Кувейт, цитиран от Bloomberg.

В момента на изказването на ал-Омаир брентът се търгуваше при нива от 50.76 долара за барел, или с повече от долар над вчерашните му нива от това време на деня.

„Налице е понижение в броя на шистовите производители, както и оттегляне от пазара от някои производители, чиято производствена стойност бе по-висока. Това определено ще съдейства за ръст в цената на петрола“, допълва още министърът на Кувейт.

„Другият фактор, който може да съдейства за повишението в цената на петрола, е икономическият ръст. Така че трябва да изчакаме да видим дали ръстът в Азия, Европа и Северна Америка ще продължи при здравословни темпове. Ако това се случи, ще видим и ръст в цената на петрола“, коментира ал-Омаир.

На въпроса дали смята, че ОПЕК трябва да продължи с политиката си на запазване на производството без промяна, ал-Омаир коментира: „Смятам, че ОПЕК не бива самостоятелно да намалява производството си. Организацията трябва да запази своята единна позиция.

ОПЕК е обект на внимание от останалите страни производителки извън картела. Но ако трябва да има съкращение на производството, то не бива да идва само по направление на ОПЕК“, допълва още министърът.