В началото на тази година станахме свидетели на фалстарт за световните фондови пазари. Петролът поевтиня до 12-годишен минимум, а опасенията за китайската икономика изпратиха борсовите индекси силно надолу, следствие на масирани разпродажби.

Ето пет неща, които вашия брокер би следвало да направи в подобна обстановка:

Телефонно обаждане

Не става въпрос за е-мейл, текстово съобщение, или пост в някой чат. Става въпрос за реално телефонно обаждане, в което да ви се обясни какво точно се случва на пазарите и по възможност защо се случва.

Такова обаждане би следвало да получите, ако сте сред най-ценните клиенти на брокера. То би засвидетелствало и личната отговорност, която финансовия посредник носи към вас.

Можете да получите обаждане и от някой от брокерския екип, което също като цяло е добре. В моменти като настоящия обаче, най-показателно би било обаждането от човека с който сте контактували и който ви е убеждавал да си откриете сметка.

Да не ви продава нищо допълнително

Съвестните и отговорни финансови консултанти, няма да се опитват да ви продадат нищо допълнително като услуга в момент като настоящия.

Да, най-вероятно те имат много идеи и акциите на редица компании им се струват „крайно изгодни“. Моментът обаче, в който инвеститорите регистрират загуби и се опасяват за сигурността на капитала си, не е подходящ за допълнителни инвестиции и това е известно на добрите финансови консултанти.

Преглед на рисковия ви профил

Както вече споменахме, в моменти като настоящия на международните пазари, инвеститорите се опасяват за сигурността на капитала си. Те искат да знаят дали настоящия им портфейл отговаря на тяхната толерантност към риск и предварително зададените им рискови профили.

Това да знаете, че някой следи портфейла ви и това рискът да е в границите на пределно допустимата норма, само по себе си носи спокойствие.

Моменти като настоящия не са особено добри да разберете, че портфейлът ви е с прекомерна тежест към определени сектори и отрасли, които не отговарят на толерантността ви към риск. Време е да попитате брокера си защо това е така?

Обсъждане на състоянието на портфейла ви

Добрите консултанти ще насрочат среща с вас, на която ще обяснят експозицията на портфейла ви и какви са техните очаквания за бъдещето. Те няма да чакат нещата да излязат извън контрол и да ви избягват по всякакъв начин.

По време на срещата ще бъдете залети от клишета. Финансовите консултанти са много добри в разясненията и ще направят всичко, за да ви насочат в желаната от тях посока. Това върху което трябва да акцентирате обаче, е конкретно вашия портфейл и вашите инвестиционни цели и те да са във фокуса на разговора.

Добрите консултанти ще ви оставят вие да говорите основно, като ще се опитат да отговорят на всичките ви въпроси и опасения.

Насрочи следващата ви среща

Добрият финансов консултант ще поеме инициативата за следващата ви среща, на която да обсъдите развитието на събитията, които вече сте задали като очаквания. Дали това, ще е след месец, два или три не е важно. Важно е усещането, че след известно време някой отново ще ви даде отчет какво се случва и как се отразява върху вашия портфейл.