Доларът поевтинява днес, след като цената на петрола падна до близо 13-годишно дъно, засягайки негативно пазарите на рискови активи и възобновявайки търсенето на валути убежища като японската йена.

Доларът губи 0.4%, до 117.20 йени. Щатската валута поскъпна до 118.115 вчера на фона на ръста при цените на петрола. Доларът обаче изтри част от печалбите, след като поскъпването на петрола се оказа само временно.

Днес доларът поевтинява и спрямо швейцарския франк, който също е считан за валута убежище.

Еврото нараства с 0.3%, до 1.0937 долара.

Цената на щатския лек суров петрол падна до най-ниското си ниво от септември 2003 г., след като Международната агенция по енергетика обяви, че пренасищането на пазара ще продължи.

Японският индекс Nikkei днес губи 2.2%, докато шанхайският основен индекс обърна посоката и се понижи с над 1%.

Доларът за кратко докосна 4.5-месечно дъно от 116.51 йени през миналата седмица, когато сривът в цената на петрола и опасенията за забавяне на ръста на световната икономика обезцениха рисковите активи.

Доларът ще потърси подкрепа в данните за жилищния сектор и потребителските цени в САЩ, които се очаква да излязат по-късно днес.

Австралийският долар поевтинява с 0.4% днес, до 0.6884 щатски долара. Австралиецът поскъпна с 0.6% вчера, след като цените на акциите на борсата в Шанхай скочиха, но изгуби подкрепа след днешното понижение.

Канадският долар върви към 13-и пореден ден на спад спрямо щатския долар, след като петролът възобнови понижението си. Канадският долар се разменя на ниво от 1.4612 спрямо щатския долар и е съвсем близо до 13-годишното дъно от 1.4650, достигнато в понеделник.

По-късно днес се очаква Централната банка на Китай да вземе решение дали да понижи лихвите, за да ограничи отрицателния икономически ефект от продължаващия спад в цените на петрола.

Новозеландският долар се понижи до четиримесечно дъно от 0.6366 спрямо щатския долар, след като изнесените данни за инфлацията намалиха вероятността от понижаване на лихвите.

Британският паунд се търгува близо до 7-годишно дъно. Паундът се разменя срещу 1.4143 долара, след като вчера падна до 1.4130, което бе най-ниското му ниво от март 2009 г.