Йената поевтинява днес, след като данните за икономическия растеж на Китай за четвъртото тримесечие на 2015 г. съвпаднаха с очакванията. Загубите на японската валута обаче вероятно ще бъдат ограничени на фона на неотминаващите опасения около перспективите пред световната икономика.

Доларът поскъпна с 0.4% спрямо йената, до 117.77, след като се възстанови от петмесечното дъно от 116.51, достигнато в петък. Според пазарни играчи обаче опасенията около перспективите пред световната икономика вероятно ще подкрепят йената.

БВП на Китай отчита 6.8% ръст на годишна база през четвъртото тримесечие, съвпадайки с предварителните очаквания. Ръстът на промишленото производство и продажбите на дребно за декември обаче бяха малко по-слаби от прогнозираното.

Доларът за кратко падна до 117.23 йени след излизането на данните от Китай. Йената е най-добре представящата се основна валута от началото на годината с повишение от 2.2% спрямо долара.

Австралийският долар, поскъпва с 0.6% днес, до 0.6908 щатски долара. След последните данни от Китай австралийският долар падна до 0.6839, приближавайки се до седемгодишното дъно от 0.6827, достигнато в петък.

Натискът върху суровинните валути остава голям, след като цената на петрола падна до ново 12-годишно дъно през тази седмица, а много други суровини също са на многогодишни минимуми.

След обявените в петък изненадващо слаби данни за продажбите на дребно в САЩ нарастват и опасенията, че щатската икономика може да не избегне проблемите.

Увеличаващата се предпазливост по отношение на САЩ помогна за ограничаването на ръста на долара. Доларовият индекс запази известна дистанция от тазгодишния връх от 99.634 пункта, достигнат на 5 януари, и се търгуваше на ниво от 99.145 пункта.

От началото на годината еврото се движи в рейнджа 1.07-1.10 спрямо долара и за последно бе на ниво от 1.0881.

Паундът е големият губещ от началото на декември на фона на отслабващите икономически перспективи и опасенията около референдума за членството на Великобритания в ЕС.

Паундът се търгуваше на ниво от 1.4278 спрямо долара, недалече от достигнатото през май 2010 г. дъно от 1.4228.