Петролът все още не е намерил своето дъно, смятат анализаторите Ян Стюърт и Джонатан Арънсън от швейцарската инвестиционна банка Credit Suisse.

В писмо към своите клиенти банката беше поредната финансова институция, която намали ценовия таргет за петрола и прогнозира, че суровината „все още не е намерила своето дъно“.

От финансовата институция очакват средна цена на петрола от 30 долара през първото тримесечие на годината и 38 долара за цялата година, което е понижение от 33% спрямо предходните им очаквания.

Понижение на цената на петрола от 20% от началото на тази година до голяма степен доведе до паника на световните фондови пазари.

„Забавянето на китайската икономика и монетарната политика на страната създадоха известна паника на пазарите, а не криза... Нова вълна от пазарни опасения доведоха до намаляване на инвеститорския апетит към риск, замъглявайки инвестиционния хоризонт при цената на петрола.

Суровината загуби 75% от стойността си вследствие на масираното й предлагане и отказа на ОПЕК да намали производството си. През изминалата седмица петролът се понижи моментно до ниво от 27 долара за барел, но бързо се върна над 30 долара“, се казва в анализа на банката.

От Credit Suisse обаче не са само негативни за петрола. От там смятат, че дори при развитието на най-лошия сценарий и по-нататъшно повишаване на предлагането от ОПЕК, суровината ще се възстанови поне до 60 долара до 2018 година, което отново ще съдейства за експанзия на шистовия добив в САЩ.