Днес мексиканският милиардер Карлос Слим става на 76 години. Изминалата година не бе особено добра за него, тъй като той бе най-големият губещ сред милиардерите през 2015 г. Неговото състояние се е стопило с цели 20 млрд. долара - или колкото БВП на Хондурас.

Въпреки тези загубиq Слим в момента е петият най-богат човек в светаq като състоянието му се оценява на малко под 48 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Вижте няколко интересни факта за него:

1. Слим е първият най-богат човек в света от развиваща се държава.

Той оглави класацията на най-богатите хора на Forbes през 2010 г., като дотогава нито един човек от развиваща се държава не го бе правил. Слим е роден в Мексико сити, но семейството му е с ливански произход.

2. Неговите родители създават едно от първите списания на арабски език за ливанско-мексиканската общност.

Родителите на майката на Слим емигрират в Мексико от Ливан в края на 19-и век. Те вземат със себе си и печатна преса, за да започнат да издават списанието. Предприемаческият дух определено е в кръвта на Слим.

Вижте още: Тайният живот на един от най-богатите мъже в света

3. Слим започва да инвестира на доста ранна възраст.

Слим и неговите братя и сестри започват да изучават бизнес още като деца от предприемчивия си баща. Когато е на 12 години, Слим купива акции на мексиканска банка. Изглежда фразата "никога не е прекалено рано" е била важна част от семейната философия.

4. Приватизацията и монополизацията, плюс малко помощ от правителството, са движещиите сили зад успеха на Слим.

През 1990 г. Слим, заедно с France Télécom и Southwestern Bell, купува и приватизира телефонната компания Telmex, която по това време е собственост на мексиканското правителство.

Компанията притежава по-голяма част от стационарните телефонни линии в Мексико. Една от другите му компании - America Movil, пък е най-големият мобилен оператор в Латинска Америка.

5. Той е майстор на диверсифицирането.

Телекомуникациите са основният му бизнес, но Слим контролира над 200 компании. Той отваря магазин на Saks Fifth Avenue в Мексико, притежава акции на New York Times Company, както и хотелска верига в Мексико.

Преди време Wall Street Journal писа за Слим, "че е трудно човек да прекара един ден в Мексико, без по един или друг начин да сложи пари в джоба му."

6. Той е технофоб

Според същата публкация в Wall Street Journal, Слим предпочита хартията и химикала пред компютъра, въпреки че обича да говори за новите технологии.

7. Карлос Слим има изненадващ герой и модел на подражание – монголския военачалник Чингис Хан.

Интересът на Слим към средновековния владетел дори се отразява и на неговите бизнес стратегии. Чингис Хан правел тактически отстъпления, успявайки да създаде у враговете си фалшиво усещане за сигурност, преди да нападне безмилостно.

8. Той живее пестеливо.

Слим живее относително скромно за човек с неговото състояние. Той обитава къщата си с шест с спални в последните 30 години и дори сам шофира до работа.

Вместо да води луксозен живот по целия свят, Слим предпочита родната си страна. Той носи дрехи от собствения си скромен магазин и не пътува много.

Вижте още: Карлос Слим тихомълком прехвърля империята си на своите деца

9. Филантропската му дейност си има граници.

Слим е критикуван за това, че е натрупал огромно богатство в страна, в която половината от населението живее в бедност.

Според него обаче образованието и работните места са по-добър начин за справяне с бедността, отколкото благотворителността. Въпреки това той редовно дарява големи суми за благотворителност чрез своята фондация.

10. Карлос Слим обожава бейзбола.

Слим обича историята, природата и изкуството (считан е за най-големия колекционер на статуи на Роден), но най-голямата му страст е бейзболът. Слим е написал няколко статии за този спорт и се смята, че има енциклопедични познания за играта. Той също така е посещавал мачове в САЩ, като е почитател на Ню Йорк Янкис.

Ако историята на Слим може да ни научи на нещо, то е, че никога не сме прекалено млади, за да се научим как да успяваме в света на бизнеса и финансите. Той също така е жив пример за това как човек може да не прекалява и да живее доста под възможностите си.