20. Носят специален ген

Съществува ген, наречен LRRTM1, който увеличава вероятността детето да бъде левичар. Според учените той касае развитието на асиметрия в мозъците ни.

19. Левичарите са по-склонни да използват дясната страна на мозъка си, когато говорят

Когато повечето хора говорят, че те почти винаги го правят с помощта на лявата част на мозъка. Установено е обаче, че някои левичари в действителност използват дясната половина на мозъка, или дори и двете страни, когато общуват.

18. Лявата ръка означава надмощие в някои спортове

Когато става дума за спортни дейности, като например тенис или бокс, левичарите често имат надмощие.

17. Левичалите пишат по-бързо

Левичарите имат предимство, когато става дума за писане. Това е така, защото на регулярна клавиатура 1 447 думи (на английски език) могат да бъдат написани единствено с лявата ръка, докато само 187 могат да бъдат въведени само с дясна.

16. Ако използвате лявата с ръка, значи сте мултифункционална личност

През 2006 г. изследователи откриха, че левичарите са по-добри в справянето с множество задачи, отколкото колегите им, които работят с дясната ръка. Това е от значение за най-различни неща, като например говорене по време на шофиране.

Вижте още: Наистина ли левичарите са по-умни?

15. Те печелят по-малко

Въпреки потенциалните им възможности да се занимават с няколко задачи едновременно, хората, които използват лявата си ръка, в действителност са склонни да печелят по-малко. Или поне така се твърди в доклад, изготвен през 2014 г. от учени от Харвард.

14. Да си левичар не означава, че използваш приоритетно и левия си крак

Изследванията показват, че да си левичар не означава непременно лявото око или левият ти крак да са доминиращи. Изчислено е, че 40 процента от левичарите са с доминиращи десни око и крак.

13. Левичарите са по-склонни към тревожност

Според проучване от 2008 г. левичарите са по-склонни да се тревожат и потискат. Освен това те често се колебаят, за разлика от десничарите, които са по-склонни да рискуват.

12. По-вероятно е един шизофреник да бъде левичар

Изненадващ доклад от Йейлския университет и Университета в Тексас показва, че сред хората, които имат психични смущения, като шизофрения, процентът левичари е 40 процента. Като цяло само 10% от населението на света са левичари.

11. При левичарите по-често се появява дислексия

Доклад от 2010 г. твърди, че от дислексия страдат по-често левичарите. Това е неспособност за четене и разбиране на прочетеното.

10. Левичарите по-често се поддават на страха

Според резултатите от проучване, проведено през 2011 г. и включващо гледане на филма "Мълчанието на агнетата", "посттравматичното стресово разстройство е почти двойно при левичарите, в сравнение с онези, които използват дясната си ръка."

9. По-добри са в свиренето на музикални инструменти

Германските учени откриват през 2011 г., че левичарите са по-добри в свиренето на пиано и струнни инструменти. Смята се, че моториката им е по-добре развита.

8. Някои учени твърдят, че левичарите умират по-рано

Няколко изследвания, проведени в периода 1980-те и 1990-те години, твърдят, че левичарите в действителност живеят девет години по-малко от работещите с дясната ръка. Други учени обаче активно оспорват това твърдение.

7. По-креативни са

Смята се, че те са по-добри в така нареченото "отклоняване на мисленето." Освен това според изследователите по-често се отдават на творчески професии.

6. Виждат света по различен начин

Левичарите виждат света по различен начин - буквално. Смята се, че те използват противоположни полукълба на мозъка, в сравнение с десничарите, при гледане и обработка на конкретен образ.

астин

5. Прекарват по-малко време на опашки

Според пътеводителя на Disney World, често хората са склонни да избират тази редица, която съответства на ръката, която най-често използват. Благодарение на това левичарите чакат по-малко, защото са малцинство.

4. Има връзка между левичарите и стресираните майки

Може да има връзка между нивата на стрес на майката по време на бременност и това коя ръка детето ще използва доминиращо. Предполага се, че жените, които са били под напрежение или депресирани по време на бременност, са по-склонни да раждат бебета левичари.

3. Има връзка между левичарите и рака на гърдата

За съжаление, жените левичари са изложени на по-голям риск от рак на гърдата, особено след менопаузата.

2. Те са по-склонни да правят спонтанни движения с крайниците по време на сън

Изследване посочва, че то се проявява при 69 процента от десняците и 94 процента от левичарите.

1. Ядосват се по-лесно

Може би е по-добре да внимавате следващия път, когато не сте съгласни с левичар. Изследване от 2010 г. установи, че мозъчните полукълба на левичарите взаимодействат повече, което може да причини повече негативни настроения.