Неймар да Силва Сантос Жуниор, по-известен като Неймар, днес навършва 24 г.

Неговият потенциал може да е неограничен, а бъдещето му специално, но на толкова малка възраст той вече е постигнал доста неща.

Светът е запознат с неговия футболен талант, но за него има някои интересни факти, които не са чак толкова известни.

Ето 10 от тях:

Преди да премине в Барселона Неймар е играл единствено за Сантос

Преди да премине в Барселона Неймар е играл единствено в Сантос. Той се присъединява към футболната академия на отбора през 2003 г. и остава в Сантос до преминаването му в Барселона.

Неймар отбелязва 100-ия си гол в професионалния футбол на своя 20-и рожден ден

На 5 февруари 2012 г. Неймар бележи срещу Палмейрас своя гол номер 100 като професионалист.

Не са много футболистите, които бележат на рождения си ден, а още по-малко са тези, които бележат стотния си гол на деня, на който са се родили и то едва на 20-годишна възраст.

Неймар е баща

Лионел Меси стана баща през през 2012 г. Малцина обаче тогава знаеха, че Неймар вече е изпреварил своя бъдещ съотборник в това отношение. Когато е едва на 19 г. Неймар се сдобива със син на име Дави Лука.

Неймар почти преминава в Реал Мадрид, когато е на 14 г.

Реал Мадрид изпуска наистина златна възможност. Неймар лети за Испания, когато е едва на 14 г., за да се присъедини към испанския колос. Той минава всички тестове и е готов да премине официално в отбора преди от Сантос да платят сериозна сума, за да го задържат в Бразилия.

Останалото е история.

Вижте още: Прекрасният живот на Неймар

Неймар е единствeният бразилски спортист, който е бил на корицата на списание Time

Трудно е да се повярва, че Неймар е единственият бразилски спортист, който някога е бил на корицата на сп. Time. Единствените бразилци, които са били удостоявана с тази чест, са били политици.

Уест Хам е първият отбор, който отправя оферта за Неймар

През 2010 г., когато Неймар едва е започнал да загатва за уменията си, един английският отбор го забелязва. Този клуб се казва Уест Хам.

Те бързо отправят оферта на стойност 12 млн. паунда за бразилеца, но тя е отхвърлена веднага. Точно тази оферта привлича вниманието към Неймар на световно ниво. След това Челси също проявява интерес, преди и други клубове да се присъединят към надпреварата за услугите му.

Интересно начало на кариерата му в националния отбор

Въпреки своя талант, Неймар първоначално е пренебрегван за националния отбор на Бразилия. Легенди като Пеле и Ромарио призоваваха селекционера Дунга да го включи в отбора за Световното първенство през 2010 г., като дори имаше и петиция, подписана от хиляди фенове.

Изненадващо, Неймар не бе включен в отбора, но неговото време предстоеше.

Неймар дебютира при новия мениджър Мано Менезес през август 2010 г. в приятелски мач срещу САЩ. Той е титуляр в този мач и дори бележи гол при дебюта си.

Неймар е петият най-високо платен футболист

В класацията на Forbes на най-високо платените футболисти за 2015 г. бразилецът заема петото място с доходи в размер на 31.7 млн. долара. Пред него се нареждат Кристиано Роналдо, Лионел Меси, Златан Ибрахимович и Гарет Бейл.

Според класацията на Goal.com пък Неймар е третият най-богат футболист с лично състояние, оценявано на 142 млн. долара. Пред него са Роналдо и Меси.

Все още не е ясно дали Неймар е най-скъпата покупка на Барселона

Бившият президент на Барселона Сандро Росел обяви, че платената за Неймар трансферна сума възлиза на 57.1 млн. евро. След това обаче временно изпълняващият длъжността Хосеп Мария Бартомеу бе принуден да разкрие, че реалната стойност на трансфера е около 81 млн. евро, или 99 млн. долара.

След това в съда бяха показани документи, според които сумата е по-близо до 99 млн. евро, а сега за това се води дело за нерегламентирани финансови отношения. Делото още не е приключило, а тази седмица Неймар дори се яви в съда, за да даде показания.

Неймар е в челото на класацията на спортистите с най-голям маркетингов потенциал

Неймар заема второто място в класацията на SportsPro за 2015 г. на спортистите с най-голям маркетингов потенциал. Той също така е оглавявал класацията в две поредни години - през 2012 и 2013 г.