Продажбите на нови автомобили в Европа са се повишили с 6.2% през първия месец на новата година - до 1.006 милиона автомобила, според данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

У нас през първия месец на годината са се продали 1 508 автомобила, или с 6.3% повече, в сравнение със същия месец на миналата година, когато са продадени 1 419 коли.

Volkswagen продължава да губи пазарен дял, следствие на развихрилия се скандал, свързан с дизеловите автомобили, като продажбите на немският производител са намалели с 4% до 128 350 броя.

Делът на групата на Volkswagen от общите продажби се е понижил до 24.3% през януари спрямо 25.6% година по-рано.

Януари е 29-ят пореден месец на ръст на продажбите на автомобили в Европа, като пазарът все още се възстановява от двадесетгодишното си дъно, регистрирано през 2013 година.

Продажбите на Fiat Chrysler са нараснали с 15% през януари, докато тези на Opel са отбелязали повишение от 12%. Трети по ръст сред водещите производители е Ford - с повишение от 11%.

Най-големият световен производител на луксозни автомобили BMW е продал с 5.8% повече коли през януари, в сравнение със същия месец на миналата година. Основният му конкурент Mercedes-Benz е регистрирал по-голямо повишение в продажбите си - в размер на 9.8%.