Когато става въпрос за хибридни автомобили, пазарът се дели на Toyota Prius и всички останали. Хибридът на японския автомобилен производител доминира в сегмента, като заема около 45% от всички продажби на хибридни автомобили.

Вижте още: Хибридът на Hyundai, който иска да отнеме господството на Prius

Той на практика е толкова влиятелен, че малко от останалите производители разработват хибриди, които да се кункурират в класа му.

Това обаче явно не плаши южнокорейския производител Kia. От там представиха модела си Niro, който ще се цели в господството на японския хибрид.

Субкомпактният спортен високопроходим модел предлага място за петима в привлекателната обвивка на едни от най-предпочитаните към днешна дата класове автомобили.

В същото време автомобилът е много икономичен, като предлага разход на гориво от едва 5.6 литра на 100 км.

Това няма да е първият опит на южнокорейски производител да отнеме короната на японския хибрид. В края на миналата година шпионски снимки разкриха как ще изглежда хибридът на Hyundai, който ще носи името Ioniq.

От Hyundai обявиха, че ще представят хибрида в три разновидности – в изцяло електрически вариант, хибриден със зареждане на батерията и смесен вариант - с регулярен бензинов двигател и батерии.

Това ще го направи първият сериен автомобил, предлаган в подобна комбинация. Новият модел се очаква да бъде представен през тази пролет и да стане достъпен за потребителите към края на следващата година. Цената му най-вероятно ще е съпоставима с тази на модела Prius.