Джулиано Маури е известен италиански архитект, който се прослави из цял свят, благодарение на успехите си в едно специфично направление в изкуството. Маури създава произведения, които са неразривно свързани с природния ландшафт.

Той смята, че резултатите от човешката дейност не трябва да си съперничат с природата. Те са призовани да бъдат в хармония.

Основавайки се на любовта си към дървото и природата, Маури създава грандиозен проект на катедрала от живи дървета, отгледани по начин, който формира стените и покрива на сградата.

"Живата катедрала" бе тържествено открита в края на 2010 година. Намира се в италианската провинция Бергамо.

Религиозната сграда се намира в подножието на планината Арера и площта и съставлява 650 кв. метра. Състои се от трупи, клони и лозови насаждения.

Конструкцията на храма разполага с 5 прохода, които формират 42 дървесни колони, създадени посредством преплитането на 600 клона от кестенови и смърчови дървета.

В качеството на материал за скрепяване е използвана орехова лоза.

Във всяка една опора са насадени млади букови дървета, които с времето ще се съединят помежду си и ще образуват естествената конструкция на покрива.

По думите на Маури след няколко години направената конструкция ще се разпадне, тъй като дърветата ще стават по-големи и ще образуват сами колоните на храма.

През 2009 година проектът на Маури е продължен от Роберто - сина му.

Това последно творение на архитекта се превърна в негов жив паметник. Окончателния вариант на творението ще имаме удоволствие да видим след няколко десетки години.

"Живата катедрала" на Джулиано Маури е една от най-впечатляващите постройки от дървета в света. Тя обаче не е първата по рода си.

Италианският архитект издигна аналогична конструкция през 2002 година в долината на Валсугана, Италия. Проектът бе част от международна изложба на природните изукства.

Необичайната забележителност се намира на 1400 метра височина и на 1.5 часа път с кола от град Бергамо.