Президентите на САЩ със сигурност обичат да говорят за важността на малкия бизнес за цялостното икономическо състояние на страната.

Колко от американските президенти обаче всъщност са имали собствен бизнес? Бившият кандидат за президент Мит Ромни изтъкваше по време на кампанията си опита си в бизнеса като причина за това да бъде избран през 2012 г.

Наскоро той заяви, че Конституцията на САЩ трябва да бъде променена така, че да има изискване един кандидат да е бил най-малко три години част от бизнеса, преди да може да бъде за президент на САЩ, пише Entrepreneur.

Все още е спорно дали бизнес опитът прави един президент по-добър. Вижте обаче осем бивши президенти на САЩ, които преди това са били здраво работещи предприемачи.

Джордж У. Буш, инвестира в Тексас Рейнджърс

Заемал поста президент: 2001 – 2009 г.

Това е първият американски президент с MBA. Буш инвестира 600 000 долара в бейзболния отбор Тексас Рейнджърс. През 1998 г. той продава дела си в отбора за 15 млн. долара, или с 2 400% доходност върху инвестицията си.

Джордж Х.У. Буш, основава Oil Development Co.

Заемал поста президент: 1989 – 1993 г.

След като се дипломира от Йейлския университет, Буш, заедно със своя съсед Джон Овърби, създава Bush-Overby Oil Development Co през 1951 г. Семейни връзки му помагат да финансира бизнес начинанието си, като чичото на Буш Хърбърт Уокър инвестира близо половин милион долара.

До 1953 г. Bush-Overby се слива с друга петролна компания, за да сформират Zapata Petroleum. През 1959 г. Буш се мести в Хюстън като президент на Zapata Offshore.

Вижте още: Първата работа на няколко американски президенти

Джими Картър, ръководил е ферма за фъстъци

Заемал поста президент: 1977 – 1981 г.

Когато бащата на Картър умира през 1953 г., семейството се сблъсква с опасността да изгуби фермата си. Така Картър взема тежкото решение да напусне военноморските сили и да се върне в Плейнс, Джорджия, за да ръководи изпитващата затруднения ферма за фъстъци.

С усилена работа и ефективно управление фермата на Картър до 1959 г. вече просперира.

Хари Труман, открива магазин за мъжко облекло

Заемал поста президент: 1945 – 1953 г

След като служи в армията във Франция по време на Първата световна война, Труман се връща в САЩ и отваря магазин за мъжко облекло в Канзас Сити, Мисури, с неговия боен другар Еди Джейкъбсън.

Магазинът процъфтява в продължение на три години, но след това фалира по време на следвоенната рецесия.

Франклин Д. Рузвелт, отваря рехабилитационен център

Заемал поста президент: 1933 – 1945 г.

Рузвелт, който на 39-годишна възраст заболява от детски паралич, отваря институт за рехабилитация през 1927 г. Базираният в Уорм спрингс, Джорджия, институт работи и днес и обслужва 4 000 души годишнo.

Хърбърт Хувър, има собствен бизнес с минно инженерство

Заемал поста президент: 1929 – 1933 г.

С диплома по геология от Станфордския университет, Хувър започва собствен бизнес, свързан с минно инженерство през 1908 г. Неговата компания е имала 175 000 служители и е специализирала в преструктурирането на губещи компании, търсейки нови мини и намирайки инвеститори, които да платят за разработването им.

Вижте още: Най-богатите кандидат-президенти в историята на САЩ

Уорън Хардинг, купува изпаднал в затруднение вестник

Заемал поста президент: 1921 – 1923 г.

През 1884 г. когато Хардинг е на 19 г., той и няколко негови партньори купуват малък вестник в Охайо на име The Marion Star, който изпитва финансови затруднения. Неговата съпруга Флорънс помага в управлението на бизнеса, който впоследствие преуспява финансово.

Ейбрахам Линкълн, притежавал магазин и е бил съдружник в адвокатска кантора

Заемал поста президент: 1861 – 1865 г.

Това е единственият американски президент, който има получен патент. Линкълн изобретява устройство, което повдига речните лодки над пясъчните наноси. Той също така притежавал магазин и е бил съдружник в адвокатска кантора.