Китайското правителство принуждава около 9000 жители на провинция Гуейджоу да напуснат домовете си, за да освободят пространство за инсталирането на изключително голям радио телескоп. Той ще бъде използван с цел търсене на извънземен живот.

Проектът за строеж, чието цена е 184 милиона долара, върви и може да бъде завършен най-рано през септември тази година.

За да се преместят доброволно, местните власти предлагат на жителите, напускащи дома си, в замяна да получат по 1 800 долара на човек.

FAST представлява сферичен телескоп с апертура 500 метра. Това ще бъде най-големият по рода си телескоп на планетата.

Държавната информационна агенция, на Китай обяви проекта миналата седмица. В съобщението се казва, че изселването на населението е необходимо заради създаването на "среда със звукова електромагнитна вълна" за телескопа.

Телескопът ще бъде разположен в една от най-бедните провинции на Китай. Той е част от амбициозния план за изследване на Космоса. Планът включва още присъствие на Луната и собствена космическа станция.

Търсенето на извънземен живот не е единствената мисия на телескопа. Той ще събира информация за други космически феномени, например пулсари, галактики, черни дупки и газови облаци.

Заради небивало големите си размери FAST ще е способен да регистрира сигнали от много голяма далечина. Надеждата е, че телескопът ще бъде по-способен "да чува" сигнали извън нашата планета, в случай че съществува живот някъде другаде във вселената.