Прекестолен представлява гигантска стръмна скала с почти плосък връх - площадката й е с размери приблизително 25 на 25 метра. Скалата е разположена срещу платото Кьораг в Норвегия.

Прекестолен се превежда буквално като "катедрата на проповедника".

Оттук се открива великолепна гледка. Именно заради това скалата е известна като едно от основните природните богатства на Норвегия.

Стръмната скала се извисява на височина 604 метра над фиорда Льос, образуван под действието на ледниците около преди 10 000 години. След разтопяването на ледника се появила огромна цепнатина, която е запълнена с вода.

Скалните стени по краищата на фиорда се намират на височина до 1 километър над нивото на водата, а максималната дълбочина на фиорда достига 422 метра.

Фиордът Льос се разпростира върху 42 км. Поради сложния релеф на бреговете му, тук са се формирали във времето две населени места - Люсеботн и Форсан.

Можете да се насладите на красотата на фиордите, заплащайки за разходка с кораб.

На източния край на фиорда се вижда град Люсеботн:

Пътят до Прекестолен е сложен. Започва от място, разположено на около 270 м височина и се издига до 604 метра:

Обичайно времето за прекосяване на това разстояние е около 2 часа, но за опитния пътешествник задачата може да изисква до час.

Пътят към Прекестолен е изпъстрен с различни височини. Преминава се през различни растителни пояси, през гори и т.н.

Стръмната скала и планината се разделят от неголяма пропаст с широчина 20-25 см. Според ежегодните замервания тя се увеличава. Това означава, че някой ден Прекестолен ще падне в морето.

От другата страна на фиорда се намира платото Кьораг. Най-високата му част е разположена на 1084 метра височина над морското равнище.

Повечето туристи се изкачват там не просто заради красивите гледки, но и заради Кьорагболтен - огромен камък с обем 5 куб. метра. Той е заклещен между двете вертикални скални стени.

Можете да се доберете до повърхността на камъка без помощта на алпинистко оборудване. Но трябва да сте въоръжени със смелост. Пропастта под камъка достига до 1 км. Заради уникалните възможности за снимки не са малко хората, които рискуват живота си:

И Прекестолен, и Кьораг са идеални дестинации за екстремни спортове. Например бейсджъмпинг - при него се използва специален парашут за скачане от фиксирани обекти.

Във водите на фиорда Льос са направени около 30 000 скока.