Азиатските индекси стартираха седмицата с леки повишения, като индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia-Pacific, добави 0.7% днес. Фючърсите на S&P 500 сочат отваряне с 0.3% на положителна територия, а брентът добави 31 цента към стойността си, до 33.32 долара за барел с доставка през април.

Японският Nikkei 225 заличи спада си от началото на борсовата сесия и също добави около 1% към стойността си.

Индексът PMI, следящ активността в производствения сектор в Япония, се е понижил до 50.2 пункта през февруари спрямо 52.3 пункта през януари, посочиха изнесени по-рано данни.

Китайските основни индекси регистрираха ръстове, като CSI 300 и Shanghai Composite нараснаха с 0.9%.

„Фондовите пазари успешно проведоха стрес тестове и се оттласнаха от техническите си нива на подкрепа през изминалата седмица“, се казва в писмо на RBC Capital Markets към клиентите на финансовата институция.

„И докато не може да се каже със сигурност дали низходящият цикъл е приключил и сме станали свидетели на дъната за тази година, налице са технически доказателства за формиране на дъно“, се казва още в писмото.

Паундът възобнови спада си в резултат на продължаващите опасения за излизането на страната от ЕС.

Британската валута загуби около 1% спрямо еврото, долара и йената. Паундът се разменя при нива от 1.4275 спрямо долара и 161 спрямо йената, на фона на нивата му от 1.4405 и 162.10 в петък.

Останалите основни валути се търгуват стабилно като цяло. Доларът се търгува при нива от около 112.85 спрямо йената, както и 1.1110 спрямо еврото.

Доларът бе подкрепен от данните за инфлацията в САЩ за януари, която се е повишила с най-много от близо четири и половина години. Това повиши шансовете за постепенно повишение на лихивите от страна на Фед през тази година.