Колко и какво месо яде българинът?
Нова Зеландия, Австралия и САЩ са държавите, в които се консумира най-много месо, показаха преди време данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Четете още: СЗО: Преработеното месо е вредно колкото цигарите
Изчисления на Световния фонд за изследване на рака сочат, че в Нова Зеландия и Австралия се консумира средно 5.6 и 4.8 пъти повече месо от препоръчителното.
Според организацията консумацията на месо не трябва да надхвърля 300 грама седмично, но съветът е поне да не надвишаваме 500 грама за 7 дни.
В страни като САЩ например консумацията на месо е 4.2 пъти по-голяма от препоръчителната, докато в Гърция – 4 пъти повече.
В съседна Румъния количеството е 2.4 пъти над нормата, докато в България – 2.2 пъти.
Какво месо хапваме у нас, според организацията?
Средно на ден на всеки българин се полагат по 78 гр свинско и 58 грама пилешко месо. Телешкото е едва 12 грама дневно, а карантията – по 11 грама. По-малки са количествата консумирано овче и други меса.
Още по темата: Вредно ли е наистина месото и кои са отровните вещества в него