Вчера щатските индекси се повишиха предвид на спекулациите, че опасенията за рецесия на водещата световна икономика са преекспонирани. Не към това сочат обаче два ключови индикатора – данъчните удръжки и корпоративните печалби.

Вижте още: Следващата криза е по-близо отколкото очаквате?

Удръжките от заплатите на американците се следят от много икономисти като индикатор за ръста на икономиката. По последни данни те са се понижили с 0.2% на годишна база през последните четири седмици спрямо ръста им от 2% през декември и 3% през януари, сочи информация на TrimTabs.

„Според данните щатската икономика вече се забавя“, коментира изпълнителният директор на TrimTabs Дейвид Санчи. „Забавянето става в момент, когато кредитните пазари проявяват тревожни признаци относно бъдещия ръст“.

Забавянето на икономиката до голяма степен се потвърждава и от данните за началното жилищно строителство, разрешителните за строеж, както и промишлената активност. Продължение на тези трендове би бил сериозен „червен флаг“ относно бъдещето на най-голямата световна икономика, смята още Санчи.

Другият тревожен индикатор е забавянето в ръста на корпоративните печалби. Това сочи проблеми както за икономиката, така и за фондовите пазари.

Според прогнозите понижението на печалбите на щатските компании е далеч от приключило и най-вероятно ще продължи още две тримесечия.

Близо 87% от компонентите на широкия индекс S&P 500 вече са изнесли своите резултати, като средното понижение в печалбите е 3.6%, според данни на FactSet.

Ако трендът се запази, то ще е налице първото понижение на печалбите в три поредни тримесечия от 2009 година насам.