Случващото на световните фондови пазари се определя като безпрецедентно от много от водещите пазарни специалисти. Спадът започва до голяма степен да прилича на този от 2008-ма година, макар и световната икономика да не е в рецесия. И докато специалистите спорят, дали има основания да се очаква рецесия в световен мащаб, ето всички причини, систематизирани на едно място за случващото се:

Китайската икономика се забавя

Това е причина, която се сочи от вече близо година. Именно очакванията за сериозно забавяне на ръста на втората най-голяма световна икономика бяха в основата на масираните разпродажби през август на миналата година. Много от водещите световни индекси обаче, вече са далеч под нивата си от лятото. Щатският индекс S&P 500 е точно при най-ниските си стойности от август.

Шанхайският основен индекс обаче все още е с 31% над нивата си от преди две години. Инвеститорите е добре да имат предвид, че ръстът само се забавя и все още не се говори за рецесия.

Фед повишава лихвите

Тази причина все още се изтъква на преден план от специалистите, въпреки факта, че за нормализирането на монетарната политика от Фед се говори вече от няколко години. Стана ясно, че повишението на лихвите ще е плавно. А и само по себе си повишение на лихвите би трябвало по-скоро да дава спокойствие на инвеститорите, защото ще означава, че Фед е сигурен във възстановяването на щатската икономика. Какво по-добро от това за инвеститорите?

Цената на петрола се срина

Това е другата най-споменавана причина за срива на фондовите пазари. Да, това ще засегне печалбите на петролните компании. Да, това може да доведе до фалит на някои шистови производители и да се отрази негативно на финансовата стабилност на банките. Ниските цени на петрола обаче, имат и дурги позитивни страни и добър ефект върху икономиката, който също трябва да се отчита. Той намалява сметките за горива и спестява средства на домакинствата, които те могат да харчат за други неща.

Според анализатори от Bank of America Merrill Lynch трайно ниските цени на петрола ще доведат до прехвърляне на богатство в размер на 3 трилиона долара на година от петролните производители към световните потребители, което би било най-големият подобен трансфер в историята на човечеството.

Големите инвеститори излизат от пазара

Ако се чудите кой продава на фондовите пазари в условията на спад за борсовите индекси, отговорът е големите инвеститори. Много от институционалните инвеститори „прибират печалби“ вследствие на опасенията от задълбочаване на спада.

Според изследване на Bank of America Merrill Lynch, кешът на инвеститорите се е повишил до 5.4%, което е най-високото му ниво от 2009 година насам. До голяма степен повишението на кешовите позиции е вследствие на намаляване на експозициите към рискови активи и особено към развиващите се пазари.

Печалбите на щатските компании падат

Този аргумент става все по-актуален напоследък, особено в светлината на не особено задоволителни резултати от водещите компании през последното тримесечие на миналата година.

„Прогнозите за оперативна печалба на индекс за следващата година са за 125 долара. Това обаче се оказа твърде оптимистично за изминалата година и най-вероятно ще е твърде оптимистично и за тази. Не смятам обаче, че ниво от 120 долара на индекс е недостижимо, предвид на добрия ръст от между 7 и 8% в печалбите извън енергийния сектор“ според известният професор по икономика Джеръми Сийгъл.

Ако бъде достигната тази печалба, то съотношението цена/печалба на широкия индекс ще е 15, което не е чак толкова високо на база на историческите стандарти.

Доларът поскъпна твърде много

Някои анализатори сочат и скъпия долар, като причина за срива на фондовите пазари. Скъпата щатска валута действа негативно върху резултатите на щатските компании с голяма експозиция към чуждите пазари.

Бичият пазар остаря

Историята сочи, че средните бичи цикли са били с продължителност от четири години и половина. Настоящият възходящ цикъл продължава вече над шест години, без корекция по-голяма от 20%. Това кара много от пазарните наблюдатели да смятат, че може да сме в началото на по-сериозно понижение. И все пак, както и Джанет Йелън спомена, „бичите пазари не умират от старост“.