Бичият пазар все още има привърженици и то не в лицето на инвеститорите, купували акции на Facebook вчера, а на ръководител на институция, управляваща 2.5 трилиона долара.

Главният стратег на Charles Schwab Лиз Ан Сондърс направи може би една от най-смелите прогнози до момента. Според нея рецесия няма да видим скоро, а „бичият“ пазар ще продължи.

Според Сондърс, трудният старт на годината е „кратко нарушаване“ на възходящия цикъл при акциите.

„Най-вероятно ще мине още много време до следващата рецесия. Не смятаме, че сме 2008 година отново“, коментира Сондърс по време на инвестиционна конференция на ETF-фондовете във Флорида.

Водещите щатски индекси S&P 500 и Dow Jones Industrial Average са загубили около 8% от стойността си от началото на годината вследствие на поевтиняването на петрола и опасенията за забавянето на щатската и световната икономика.

По отношение на петрола Сондърс заяви, че очакванията са ниските цени около 30 долара при суровината да доведат до силно намаляване на производството и да създадат среда за възстановяване в цените на останалите суровини.

Не всички участници в конференцията обаче бяха толкова оптимистично настроени. Марк Фабер предупреди за опасност от срив в стил 1987 година.

За възможна рецесия в САЩ или Европа през тази година алармира и Марк Юско от Morgan Creek Capital Management.

Изпълнителният директор на Vanguard Group – Бил МакНаб, предупреди инвеститорите да не очакват по-висока доходност от между 5 и 7% в следващото десетилетие за диверсифицираните портфейли от акции и облигации.

Не особено оптимистични бяха и коментарите, дошли от Денис Гартман, който използва определението „не по време на живота ми“ относно това кога може да се очаква истинско рали при петрола и акциите.