„Не се опитвайте да таймирате пазара“, е едно старо инвестиционно правило. В настоящите условия, на сериозни разпродажби на световните фондови пазари, това се превежда като „не се опитвайте да хванете дъното на пазара“.

Много специалисти предупреждават инвеститорите да внимават, когато купуват акции в настоящата среда на масирани разпродажби. Корекциите, традиционно се приемат като добри моменти за заемане на позиции, но въпросът в момента е дали понижението не е все още едва в началото си?

Вижте още: Щатските индекси с най-лош старт от 15 години

Щатските индекси все още не са коригирали достатъчно, за да се приближат достатъчно до така наречената „меча територия“, където да има сериозна борба за настоящия възходящ тренд, според някои специалисти. Така че понижението на тези индекси може да е далеч от приключило, предупреждават още пазарни наблюдатели.

„Годината може и да е променена, но играта остава същата и тя е – Китай. Това е най-важния единичен фактор, който въздейства на пазара в момента“, смята Рич Рос, от Evercore ISI, цитиран от CNBC.

През тази седмица инвеститорите бягаха от китайския пазар, следствие на рязката обезценка на китайската валута.

Налице е сериозна корелация между широкия щатски индекс S&P 500 и китайския юан, отбелязват още техническият анализатор. Според Рос, продължаващата слабост на юана, най-вероятно ще продължи да тежи върху цената на петрола и щатските акции.

Други анализатори прогнозират, че мерките на китайската централна банка ще инициират истинска валутна война.