Китай позволи на националната си валута да поевтинява с по-ускорени темпове, което инициира сериозни загуби за фондовите пазари в страната и по света.

Половин час след старта на търговията шанхайският индекс се понижи със 7% и тя бе прекратена, което се случва за втори път през тази седмица. В понеделник, след загуба от 7% за основните индекси, търговията също бе прекъсната.

Централната банка на Китай за пореден път изненада пазара, като определи референтен курс на юана спрямо долара при ниво от 6.5646 юана за долар, което бе най-ниското му ниво от март 2011 година. Това бе с 0.5% по-нисък курс, в сравнение с предходния ден, или най-голямото му намаляване от миналия август, когато централната банка обезцени валутата си с 2% спрямо щатския долар.

„Действието потвърждава страховете на пазарните участници за слабост на китайската икономика“, коментира Сим Сионг, пазарен стратег в Bank of Singapore.

Резервите на Китай, които са най-големите в света, се понижиха с 87.2 милиарда долара през ноември, до 3.44 трилиона долара, което е най-ниското им ниво от февруари на 2013 година.

Японският Nikkei загуби 1.8% от стойността си.

Сериозни загуби претърпяха и европейските индекси. Немският DAX се понижи с над двеста пункта при отварянето си, до нива от 9 925 пункта. Той се понижи моментно под ключовото ниво от 9 900 пункта.

На отрицателна територия се търгуват и фючърсите на щатските индекси, като тези на S&P 500 са с 1.5% на минус, след загубата на индекса от над 1% през вчерашния ден.

Брентът се търгува при нови най-ниски стойности за последните единадесет години от 32.65 долара за барел. Вчера суровината загуби над 5% от стойността си, като свободното й падане продължава и през днешния ден и липсват каквито и да е признаци за стабилизиране.