Световните фондови пазари имаха повече от тежко начало. Щатските индекси например регистрираха най-лошия си старт от над 90 години насам, според статистиката. За първите четири дни от търговията си широкия S&P 500 се понижи с близо 5%.

И макар всичко да започна от опасенията за Китай и двукратното спиране на търговията на фондовия пазар в страната, постепенно разпродажбите се прехвърлиха и на останалите пазари.

От началото на годината пазарната капитализация на индекса S&P Global Broad Market Index, следящ представянето на всички фондови пазари, се е понижила с 2.23 трилиона долара.

Тази сума е около 12% от целия щатски държавен дълг.

За същия период шанхайският основен индекс е загубил 15% от стойността си, а немският индекс DAX е поевтинял със 7%.

И докато на пазара не липсват оптимисти, като професор Джеръми Сийгъл от Wharton School, според когото щатските индекси все пак ще завършат годината с 10% ръст, налице са и много негативно настроени анализатори.

В сряда известният инвеститор Джордж Сорос направи аналогия между настоящата ситуация и ситуацията през 2008 година, като според него в основата на кризата този път ще е Китай.

Вчера „кралят на облигациите“ Бил Грос заяви, че ситуацията за инвеститорите ще стане толкова лоша, „че всички ще имат нужда от успокоителни“.