Тази година стартира най-лошо за инвеститорите в световен мащаб от десетилетия насам. Въпросът, който възниква разбира се е, как ще продължи от тук нататък? И докато никой няма кристална топка, за да каже това, ето какво трябва да следят инвеститорите до края на годината, за да са по-добре ориентирани в ситуацията:

1. Поевтиняването на петрола

Безспорно тема номер едно, която ще предопредели в основна степен какво ще се случва на фондовите пазари, е движението в цената на петрола. Корелацията между цената на суровината и тази на борсовите индекси се е повишила през последните месеци до върхови стойности.

В същото време петролът е изключително волатилен през последния месец, което до голяма степен предопределя и волатилността на фондовите пазари.

Трайно задържане на настоящите ниски цени на петрола, от една страна може да е симптом за предстояща рецесия, а от друга да я предизвикат.

Това може да стане по направление на евентуален фалит на големи щатски шистови производители, които да повлекат след себе си и финансовия сектор (към който те са силно задлъжнели). Всички видяхме как една дългова криза може да се превърне в световна рецесия.

2. Забавяне на ръста на Китай

Китайската икономика е втората най-голяма в света, но е основен двигател на световната икономика през последните години. Ето защо силното забавяне на ръста на китайската икономика и „трудното й приземяване“ биха имали сериозно негативен ефект, както върху развиващите се, така и върху развитите икономики.

Специалистите препоръчват инвеститорите да избягват експозиции към компании, силно разчитащи на китайския пазар.

От друга страна забавянето на китайската икономика директно ще е свързано с по-нататъшен спад в цените на суровините, включително и на петрола.

3. Корпоративните печалби

Корпоративните печалби в световен мащаб имат относително по-слабо въздействие върху посоката на пазара в свят, чието внимание е приковано от цената на петрола, икономиката на Китай и потенциалната политика на централните банки. И все пак, те са фактор, с който инвеститорите също трябва да се съобразяват.

Печалбите на щатските компании се очаква да се понижат с 6% през настоящото тримесечие, спрямо миналата година, водени от спадът с 60% в резултатите на компаниите от петролния сектор. Силният долар е друг фактор, който се отразява неблагоприятно на резултатите.

4. Волатилността и промяната в настроенията

Може да е страшно да се притежават акции, когато пазарите се отличават с нива на волатилност подобни на тези, наблюдавани последния месец и половина.

Страхът обикновено кара инвеститорите да се поддават на емоции и да вземат не особено адекватни решения. Волатилността обаче, най-вероятно ще се запази при настоящите си високи нива през следващите няколко месеца, което трябва да се вземе предвид от инвеститорите.

Трябва да се отбележи и промяната в инвеститорските настроения, които преминават в негативни, като все по-често се говори за формиран връх.

5. Дългосрочните макроикономически трендове

Отвъд ежедневните новини, акциите най-често са засягани от дългосрочни макро-трендове. Към тези трендове се отнасят ръстът на световната икономика, инфлацията и безработицата във водещите световни икономики и др.

6. Щатските избори

Допълнителна несигурност на световните фондови пазари, се очаква да се внесе по направление на президентските избори в САЩ., а несигурността не е сред любимите фактори за инвеститорите. В годините на избори щатските индекси регистрират представяне от минус 1.4% в исторически план

Търпеливите инвеститори обаче биват възнаграждавани, предвид на ръста от 6.2% в първата година, когато нов президент бъде избран.

7. Лихвената политика на Фед и останалите централни банки по света

Налице е сериозен разрив между монетарната политика на Фед и водещи централни банки, като ЕЦБ и Централната банка на Япония.

Щатският Федерален резерв преминава към постепенно нормализиране на монетарната си политика в момент, когато се планират нови стимули от другите две централни банки. Това може да доведе до допълнителна сила на щатската валута и пренасочване на капитали от Европа и Азия към САЩ.