Борсовите индекси може да са свръхпродадени, но моментът за връщане към акции все още не е дошъл, смята Джон Уудс, главен инвестиционен стратег в частната азиатска банка Credit Suisse Asia Pacific.

Нещо повече, банката съветва клиентите си да „скъсяват“ при повишение на индексите, поне докато не е налице повече яснота относно ръста на Китай, пътя на повишение на лихвите от страна на Фед и трайно намиране на дъно от петрола.

„Все още сме предпазливи по отношение на Фед, петрола и Китай и докато не станем свидетели на проявата на трайна стабилност по отношение на тези три критерия, съветваме инвеститорите да продават“, коментира Уудс пред финансовото издание CNBC.

„Реалността е, че в момента нямаме сигурно усещане за перспективите за ръст на Китай в средносрочен план... Докато това не се случи, балансът на рисковете е по-скоро в низходяща посока“, допълва още специалистът.

От Credit Suisse прогнозират ръстът на китайската икономика да е 6.5% през тази година и да се забави до 6% през следващата. Това според банката няма да е в никакъв случай „трудно приземяване за китайската икономика“.

Финансовата инстутиця предрича по-нататъшен спад за петрола и банкрути в сектора на шистовите щатски производители. От там са на мнение, че трябва да видим още по-голям разрив в петролния сектор, за да може да се говори за достигане на дъно при цената на петрола.