Пазарът е цикличен, което означава, че повечето инвеститори ще преживеят моменти на ръстове и спадове при различните активите, ако се задържат по-дълго време като инвеститори.

И докато „бичият пазар“ е много по-интуитивен и разбираем за инвеститорите, които купуват и държат един актив, докато поскъпне достатъчно, че да отговори на техните цели, то „мечият пазар“ е малко по-сложен за отиграване.

До голяма степен това е така, защото на инвеститорите им е много по-трудно да се оттърсят от емоционалния момент. Те често имат склонност „да се влюбват в даден актив“, което прави раздялата им с него много трудна.

Примерно веднъж купили акции на дадена компания, на инвеститорите им е много трудно да ги продадат, дори и да смятат, че пазарът има потенциал за низходяща корекция. Те по-скоро ще виждат поевтиняването на актива като добра възможност да си купят още от съответните акции, отколкото като заплаха за реализиране на сериозни капиталови загуби.

Не е случаен и фактът, че повечето специалисти препоръчват покупките на акции пред продажбата на такива, като предупреждават „късите продавачи“, че една компания може да загуби не повече от 100% от стойността си, докато може да поскъпне с повече от 100%.

Преди да се изиграе трендът, той трябва да бъде разпознат. Има много начини (въз основа на технически индикатори и графични анализи) за определяне на това какъв е трендът, като един от тях е широко разпространен и универсален.

Линията Advance/Decline (поскъпващи/поевтиняващи). Както се предполага от името на индикатора това е съотношението в броя на поскъпващите и броя на поевтиняващите компании за определен период. Стойност над 1 се определя като положителен знак за тренда, докато под 1 сочи понижаващ се като цяло тренд.

Понижаваща се линия в период на повишаващ се пазар може да е сигнал за корекция и обратното, повишаваща се линия в период на мечи пазар може да е сигнал за промяна на тренда и корекция.

Разбира се, има и много други начини и модели за определяне на тренда, като всеки може да потърси и избере друг модел, на когото да се уповава.

Как да се облагодетелстваме от „мечия пазар“?

На първо място, официалната дефиниция на мечи пазар е, когато цената на съответния актив или индекс се понижи с 20% под най-високата му за последната една година стойност.

Има няколко начина да се отиграе низходящ тренд на пазара, веднъж идентифициран.

На първо място това са „късите продажби“. При тях инвеститорите продават актив, който не притежават (заемайки го от някой друг), като печалба се реализира при закупуване на актива на по-късен етап на по-ниска цена. Печалбата идва от разликата в цената, на която се продава и купува активът.

За съжаление, късите продажби не са особено разпространени у нас, като благодарение на сложната им регулация те са почти недостижими за инвеститорите.

Пут опции. Пут опциите са много разпространен начин за облагодетелстване от низходящ тренд. Това е правото да се продава определен актив на определена в момента цена в бъдещ момент. Печалба се генерира при спад в цената на актива до момента на изтичане на опцията.

Средствата, които се заплащат за опцията, се наричат премия. При понижаване в цената на актива притежателят на опции има право на избор дали да продаде актива, върху който е базирана опцията, или да продаде самата опция, която поскъпва с поевтиняването на актива.

Този широко разпространен метод за печелене при понижение в цените на активите също не е представен у нас.

Къси индексни фондове. Индексните фондове са изключително популярни на международните финансови пазари. Освен традиционните, базирани върху цените на един актив, има и обратни индексни фондове, при които инвеститорите печелят при понижение в цената на съответния актив.

Така например обратен индексен фонд, базиран на широкия индекс S&P 500, би донесъл доход от 10% за инвеститорите (в идеалния случай) при понижение на индекса с 10%.

Закриване на дългите позиции. Макар да звучи изключително логично, това често не е много лесно предвид на емоционалния момент, за който споменахме. На практика това е единственият начин за родните инвеститори да минимизират загубите си при наличието на низходящ тренд и предвид на липсата на други възможности (от гореспоменатите).