Никой не може да каже колко и до къде ще се простре спадът на щатските индекси. Това, което инвеститорите могат да направят, е да се обърнат към историята, за да потърсят прилики с предходни сериозни корекции на показателя.

След шест години на ръст щатските индекси регистрираха остра и бърза обезценка. Наблюдаваният спад на широкия щатски индекс S&P 500 все още е в графата „корекция“.

Вижте още: Как на практика да ползваме техническия анализ?

Той е на 13.5% от върха си и не изпълнява изискването да е с 20% под най-високата си стойност, за да се говори за навлизане в мечи пазар.

Налице е обаче сериозен тревожен сигнал от техническа гледна точка – индексът проби моментно дъното си при 1 864 пункта, като се търгува под 200-дневната си средна величина.

Сега напълно възможно е той да продължи надолу в посока за тест на 1 820 пункта (най-ниската му стойност от август на миналата година), а при пробив и към 1 707 пункта (20% от върха му), където вече ще се говори за това дали ще влезе в мечи цикъл или не.

В историята на търговия на индекса от Втората световна война насам пазарът е ставал свидетел на 20 корекции, както и на 19 мечи пазари. Или мечи пазар се е появявал веднъж на всеки четири и половина години (тоест настоящият бичи цикъл от шест години е по-дълъг от средния в исторически план).

Историята сочи още, че по време на мечи пазари индексът S&P 500 се е понижавал средно с 36.9% от пика си, като те са продължавали малко над 11 месеца.

Инвеститорите, насочили своите средства към пазара в най-неподходящия момент, или по време на пазарния пик, е трябвало да чакат средно три години и половина, за да възстановят загубите си. Търпението обаче се е възнаграждавало. Инвеститорите, изчакали пет години след началото на мечия пазар, са регистрирали възвръщаемост от 25.1%.

Разбира се, не всички мечи пазари са еднакви. Някои са много слабо изразени, като например спадът на широкия индекс от 20.5% през 1966 година. Спадът на индекса от 19.4% през 2011 година също внася спорове сред специалистите дали трябва да се отнесе към мечите пазари или не.

В същото време сривът от 1929 година е толкова голям, че специалистите спорят дали да се говори за един мечи пазар, приключил до 1932 година, или за серия от няколко мечи пазара.

Ако широкият индекс навлезе в „мечи цикъл“ и се понижи със средното, типично за подобни периоди , то можем да очакваме след 10 месеца (предвид на средната продължителност на мечите цикли от 11 месеца), той да е при нива от 1 365 пункта. Както всички знаем обаче, средните неща рядко се случват.

Какво сочат последните два мечи пазара?

Ако се обърнем към последните два мечи цикъла – от 2000 и 2007 година, то можем да открием доста прилики между тях. Прилика е налице и в начина, по който се развива до момента понижението на S&P 500.

Широкият индекс достигна своя пик на 20 юли при ниво от 2 132 пункта. След около месец и след масирани разпродажби той отбеляза мини дъно при ниво от 1 867 пункта. Последва четиримесечно възстановяване и тест на върха, подобно на предходните два пика, както и нова рязка обезценка в рамките на около месец (след неуспешния пробив) и тест на дъното от август (който наблюдаваме в момента).

Сега критично е дали това дъно ще остане в сила или ще бъде трайно преодоляно. При траен пробив и повторение на случилото се при предишните два мечи пазара инвеститорите могат да очакват задълбочаване на спада.

Сривът от 2000 година заличи над 40% от стойността на индекса за период от около две години и половина, докато при последната криза загубата бе дори по-голяма – в размер на над 50% постигната за по-кратък период от година и половина.

Какво очакват мечи настроените анализтори?

Специалистите, които прогнозират навлизане в мечи цикъл, не очакват индексът да заличи половината от стойността си, което би означавало да падне до нива от около 1 070 пункта.

Според Джим Стак, президент на Stack Financial Management, широкият индекс може да се понижи до 1 400 пункта. Тази прогноза Стак даде още през пролетта на миналата година.

Кърк Спано, основател на Bluemound Asset Management, смята, че страхът и емоциите ще доведат до спад, подобен на този от август, и ще въвлекат щатските индекси в мечи пазар. Спадът е много вероятно да насочи широкия индекс S&P 500 към нива от 1 550 пункта, където той се очаква да намери сериозна подкрепа от страна на институционалните инвеститори.

Ниво, близко до това на Спано, като дъно за широкия индекс, се посочва от още един инвеститор - Джонатан Крънски от MKM Partners. Според Крънски при най-лошия сценарий ще видим дъно на индекса при 1 550 пункта, или върха му от 2007 година.