Централната банка на Австралия запази без промяна основната си лихва в десети пореден месец, въпреки че изнесените изненадващо слаби данни дадоха индикации, че икономиката на страната е имала затруднения в края на миналата година.

Докато централните банки от Китай до Япония прилагат все повече стимули, Централната банка на Австралия остави своята основна лихва на ниво от 2%.

Перспективите за по-нататъшно облекчаване на паричната политика остават, но изявлението на централната банка бе почти без промяна и не дава индикации за евентуални действия по отношение на лихвите.

Предварителните очаквания на анализаторите също бяха, че банката няма да промени лихвите, според проучване на Reuters. Това ограничи реакцията на пазарите до леко поскъпване на австралийския долар.

От последното сваляне на лихвите през май централната банка показва ясно предпочитанията си за по-нататъшно стимулиране чрез евтина валута.

Централните банки в световен мащаб се стремят да поддържат валутите си конкурентни, докато предприемат все по-агресивни стъпки за възстановяването на икономическия растеж.

Централната банка на Япония наскоро изненада пазарите, като въведе отрицателни лихви; Китай намали ограниченията по отношение на ликвидността вчера, а Европейската централна банка почти сигурно се очаква да разшири програмата си за изкупуване на активи на срещата си през следващата седмица.

Австралийският долар се търгуваше на ниво от 0.7132 спрямо щатския долар, задържайки се доста над достигнатото през януари дъно от 0.6828.

Това е една от причините инвеститорите да залагат поне на още едно понижение на лихвите, като очакванията са за намаляване с 25 базисни пункта през май.

Изнесените днес данни допълнително сочат към понижение на лихвите. Нетният износ на страната не е добавил нищо към БВП през миналото тримесечие, докато анализаторите очаква приносът да е в размер на около 0.3 процентни пункта.

Така анализаторите прогнозират повишение от около 0.4% за БВП през миналото тримесечие или по-малко, в сравнение с третото тримесечие на миналата година. Годишният икономически растеж се очаква да остане без промяна на ниво от 2.5%, което е по-високо от повечето от развитите държави, но под стандартите на Австралия.