Съвсем обичайно е всеки пътник на самолет да бъде помолен да вдигне щорите на прозореца при излитане и кацане. Знаете ли обаче защо се прави това? Доколкото това действие е важно за сигурността на полета?

Офицери от авиационна безопасност и пилоти разказаха на потребителите на услугата Quora, че в екстремни условия екипажът на самолета разполага само с 90 секунди, за да евакуира самолета. За да стане възможно това, трябва да могат да бъдат отчетени всички детайли, пише The Independent.

Първо, пълната видимост през прозорците позволява на екипа по-добре да вижда какво се случва около самолета и съответно допринася за по-бързата и адекватна реакция.

Второ, прозорците без щори позволяват на спасителите, които се намират отвън, да видят какво се случва в салона на самолета.

Трето, не трябва да забравяме и ползата от наблюдателността на пътниците. Техните сведения могат да са от полза на членовете на екипажа. Има случаи, в които за технически проблеми със самолета, съобщават именно пътниците, които имат видимост към двигателите и крилата.

Още една важна причина: очите на пътниците е препоръчително да привикнат отрано със светлината навън. По този начин не се губи време в екстремна ситуация.

Накрая - самите пластмасови щори при удар могат да се увредят и да доведат до наранявания за пътниците. Колкото до целостта на самите прозорци - не се безспокойте - самолетните стъкла са изключително здрави.