Работоспособното население на Китай е цели 770.4 милиона души и е най-голямото в света. Средната класа обаче, която доминира при потреблението, е една малка част от тази цифра – по-точно по-малко от 2% от нея.

Това е броят на хората, които изкарват достатъчно, за да плащат подоходни данъци във втората най-голяма световна икономика в света, според статистиката на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs.

И макар съвсем скоро Пекин да отне титлата на Ню Йорк като града, приютяващ най-много милиардери в света, средната заплата на китайските работещи е едва 56 360 юана, или 8 655 долара през 2014 година.

Близо 387 милиона китайци, живеещи във вътрешността на страната, или около половината от трудоспособното население, е с доход от средно 2 000 долара на година.

И докато продажбата на луксозни стоки в Китай говори за вкусовете на най-богатите хора в страната, тези на търговските вериги сочат предпочитанията на средната класа.

Средният китайски потребител харчи 7 долара на ден, според данни на Goldman Sachs. Храната и дрехите заемат основна част от тези разходи – близо половината. 9.2% от разходите са насочени към отдих и развлечение, включващи пътувания, вечери навън, спортни мероприятия и видеоигри.

За сравнение средният американец харчи по 97 долара на ден, като 17.3% от тези средства са насочени за отдих и развлечения.

Средното китайско семейство е по-малко от всякога. През 2014 година едно средно семейство е от трима души, или намаление от около пет души през 50-те години на миналия век.

Неравновесието между половете в Китай е най-голямо в света, като около 116 момчета се раждат на всеки 100 момичета. За сравнение средното съотношение в световен мащаб е 107 момчета на 100 момичета. В момента в Китай има 33 милиона повече мъже, отколкото жени.

Само 4% от жителите на Китай разполагат с международен паспорт, на фона на 35% в САЩ. Тези 4% обаче са изхарчили близо 200 милиарда долара в чужбина през 2014 година - повече от която и да е друга нация в света. След десетилетие хората в Китай с международни паспорти се очаква да са 12% от населението.

Онлайн пазаруването в Китай е 16%, или 672 милиарда долара от общите разходи на домакинствата, като половината от него се осъществява от мобилни телефони. През 2013 година Китай е допринесла за 35% от световното пазаруване онлайн. До 2018 година страната се очаква да изпревари по дял целия останал свят.

За периода между 2004 и 2011 година китайците са харчили все повече и повече за здравеопазване, като средният разход на човек се повишава два пъти – от 51 на 102 долара.