Три германски провинции - Баден-Вюртенберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт, избират днес регионални парламенти. Вотът ще е от решаващо значение за партията на на канцлера Ангела Меркел.

Според анализатори вотът за Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел ще покаже до каква степен нейната политика, най-вече спрямо бежанците, е одобрявана сред населението. Социологическите допитвания показват, че места и в трите провинции ще спечели един относително нов играч на политическата сцена в страната.

Партията „Алтернатива за Германия“, известна със своите крайнодесни възгледи, показва добри резултати, като дава заявки за силно представяне и на предстоящите през 2017 г. национални парламентарни избори, посочва БГНЕС.

В навечерието на регионалните избори списание „Щерн“ обобщи прогнозите, събирайки данните на четири социологически агенции - Infratest, FG Wahlen, Forsa и INSA. Анкетираните са отговорили на въпроса: „За кого ще гласувате, ако изборите бяха днес?“. Четирите допитвания са проведени през последната седмица.

Саксония-Анхалт

Тук и четирите социологически агенции предвиждат победа на ХДС, като процентите за тези, които ще гласуват за партията на Меркел, варират от 29% до 32%. На вота през 2011 г. партията също завърши на първо място, но с 32,5%.

И четирите агенции са единодушни и по отношение на това кои ще бъдат и останалите три партии с най-много гласове. В Саксония-Анхалт на второ място се нарежда крайнолявата партия „Ди Линке“, която се очаква да получи 20-21 процента. Това е спад от миналите избори, когато левите взеха 23,7%.

За разлика от 2011 г., на трето място се нарежда АГ с 18-19 процента, което би им дало между 17 и 19 места в местния парламент. Четвърти стават предишните трети от Социалдемократическата партия (СДП) с между 14% и 17%. Тук партията бележи сериозен спад, в сравнение с 2011 г., когато получи 21,5%.

Пети са “Зелените” с между 5% и 6%, което също е спад, в сравнение с предишния вот, когато взеха 7.1%. Тъй като никоя от партиите не може да получи мнозинство при подобно разпределение на силите и четирите агенции, очакват като вероятна коалицията между ХДС, СДП и Зелените – същата, която управлява и сега в провинцията.

Рейнланд-Пфалц

В тази западногерманска провинция социологическите агенции предвиждат оспорвана надпревара между християндемократите на канцлера и социалдемократите. Две от петте агенции (в тази провинция са взети и резултати от агенция GESS) дават преднина на ХДС, която получава между 37% и 35%.

Другите три агенции обаче поставят на първо място СДП с между 33% и 36%. Надпреварата със сходни резултати се запазва от изборите през 2011 г., когато СДП и ХДС получиха съответно 35.7% и 35.5%, като преднината на социалдемократите в парламента бе само с един човек.

И тук на трето място се нарежда „Алтернатива за Германия“ с твърди 9% и от петте агенции. Подкрепата за “Зелените” се колебае между 5.5% и 7%.Тези резултати биха били сериозен удар за тях, в сравнение с миналите избори, когато спечелиха 15.4% и участваха в управляващата коалиция заедно със социалдемократите.

Ако предвижданите резултати се окажат верни, тяхната коалиция този път няма да може да спечели необходимите 51 места за мнозинство в парламента. И според петте социологически агенции в този случай вероятна коалиция е тази между ХДС и СДП.

В Рейнланд-Пфалц по-слаби резултати показва „Ди Линке“, която не се очаква да спечели необходимите 5% за влизане в парламента. За участие в управлението на провинцията се бори и Свободната демократическа партия, която показва резултати, сходни с тези на Зелените. Това е подобрение, тъй като в момента тя не е представена в местния парламент.

Баден-Вюртенберг

В Баден-Вюртенберг най-силни резултати категорично отбелязва партията на “Зелените”, като четирите агенции й дават 32-33 процента. Това е значителен ръст спрямо резултатите от изборите през 2011 г., когато партията взе 24.2% от вота.

Тогава тя успя да влезе в управляващата коалиция заедно със СПД, които получиха 23.1%. Въпреки сегашните силни резултати на “Зелените”, успехът на тяхната коалиция със СПД не е сигурен, тъй като социалдемократите се очаква да получат по-малко гласове, в сравнение с предишния вот. Според социолозите тази година те ще получат между 12.5% и 16%.

Християндемократите на Меркел се очаква да получат между 27% и 29 процента. Слабото представяне на СПД ги поставя в благоприятна позиция, като според агенциите биха могли да участват в коалиция със “Зелените” и така да влязат в управлението на провинцията. Въпреки това обаче резултатите им бележат драстичен спад от 2011 г., когато получиха 39 процента.

И тук АГ ще се радва на успех, печелейки между 11% и 13%, което ги поставя на четвърто място. Като обобщение можем да кажем, че тенденцията и в трите провинции е една – социалдемократите бележат спад на подкрепата, както и християндемократите на Меркел.

При тях изключение са само резултатите от Рейнланд-Пфалц, където СДП бележи леко увеличение, а ХДС е с непроменена, но все пак с клоняща към намаляване подкрепа. Можем да очакваме, че десните от АГ ще получат двуцифрен брой места и в трите парламента, с което ще си гарантират сериозна позиция в регионалната власт.