Една от най-големите щатски инвестиционни банки - Morgan Stanley, прогнозира понижение в лихвите по щатските държавни облигации, съответно ръст в цените на облигациите през тази година. Причината, според банката – Фед ще прибегне до повишение на лихвите едва през декември.

„Монетарната политика на водещи централни банки по света е толкова подкрепяща пазарите, че настоящата година може да стане известна като годината на биковете“, според доклад на банката, публикуван през уикенда.

Повечето от водещите световни икономики ще се представят по-зле през тази, в сравнение с изминалата година, се казва още в доклада.

Централните банки на Япония и Европа се очаква да запазят лихвите рекордно ниски, а тези на САЩ и Великобритания да забавят повишението на лихвите, прогнозират още от Morgan Stanley.

Лихвите по 10-годишните облигации в САЩ се очаква да се понижат до 1.45% до края на септември, според анализаторите, както и да доближат рекордно ниското им ниво от 1.38%, постигнато през 2012 година.

Според консенсусните очаквания, Фед и японската централна банка най-вероятно ще се въздържат от действия на заседанията си през тази седмица. Срещата на японската банка стартира днес, а двудневната на Фед ще започне утре.

Прогнозите за повишение на щатските държавни облигации от страна на MS е напълно противоположна на тази на повечето пазарни участници.