Потребителите на Airbnb скоро ще имат възможност да преценяват какъв тип хора обитават имотите, които смятат да наемат.

От следващия месец приложението ще даде възможност за коментари от съседите на отдавани под наем имоти и как се държат техните наематели. Това обяви днес Ясуики Танабе, ръководител на Airbnb в Япония.

Новата възможност ще се появи и в международните версии на приложението до няколко седмици, обяви още Танабе.

Не е съвпадение, че тази възможност ще се появи първо в Япония - страната, която е най-бързо развиващият се пазар на Airbnb.

Бумът на туризма в Япония доведе до недостиг на хотели, което инициира бум в бизнеса на Airbnb и листване на над 30 000 имота през февруари.

Листването на толкова имоти обаче създава известни проблеми в силно заселените квартали на страната. Посетителите пък често нарушават традиционния ред на съжителство.

„Един от най-сериозните проблеми, пред които компанията за споделяне на имоти е изправена, е как хората, избрали да отдават имота си под наем, могат да се спогаждат със съседите си“, коментира Танабе. „Първата ни стъпка в тази посока е да дадем възможност на съседите да коментират или да подават оплаквания“.

Новата възможност на приложението ще се появи от следващия месец. Тя ще дава възможност на съседите да пускат своите коментари в онлайн форма. Оплакванията ще се преглеждат от екип по подръжка на Airbnb, откъдето впоследствие ще предприемат съответни мерки.

По последни данни приложението се оценява на 25.5 милиарда долара. То обаче започва да става обект на сериозни критики в много водещи градове на света, сред които Ню Йорк и родния му град – Сан Франциско.