Българска фондова борса-София, в партньорство с фондация „Атанас Буров“, участва за поредна година в глобалната инициатива за повишаване финансовата грамотност на младите хора Global Money Week.

Това е и 5-тата годишнина на инициативата, което се провежда в периода 14-20 март по целия свят под надслов #TakePartSaveSmart. България е сред 140-те страни, които подкрепят инициативата.

В нея се включват стотици големи международни компании и финансови институции, сред които NASDAQ, UNICEF, Лондонска фондова борса, Световна банка и др. Тази година над 7 милиона млади хора се включват в различни активности по време на Global Money Week.

В България днес ученици от 8 училища от Варна, Горна Оряховица, Монтана, Плевен, Свищов, София и Хасково, откриха тържествено борсовата сесия с „удряне на камбаната“.

Представители на мениджмънта на БФБ-София запознаха младежите с историята и дейността на институцията и ролята на капиталовия пазар за икономическото развитие на страната ни.

„Радваме се, че за втора поредна година можем да покажем на децата важността на добрата финансова грамотност в изключително динамичния свят, в който живеем. Само чрез устойчиви финансовото знание и финансово образование, младите хора ще могат да спестяват и инвестират парите си разумно, което ще им осигури едно по- добро и стабилно бъдеще.“, каза Георги Български, член на Съвета на директорите на БФБ-София.

Едва 1% от децата по света имат достъп до финансово образование и получават финансова грамотност. Над 1 милиард деца живеят в бедност. Липсата на финансово знание е основен фактор много млади хора да са натоварени с големи дългове, което води до негативни последици за тяхното развитие и благоденствие.

Инициативата Global Money Week се организира от международната фондация Child & Youth Finance International, като събитията в нея се провеждат с подкрепата на Европейския парламент, Европейската комисия и Световната младежка асамблея.