Немският производител на луксозни автомобили BMW обяви, че работи върху създаването на нова луксозна серия, която да е позиционирана над седмата серия на производителя.

Към настоящия момент най-луксозният модел на марката е в лицето на 760Li Excellence.

„Подобно на някои наши конкуренти, смятаме, че можем да засилим позициите си в продажбите на автомобили с цена от 150 000 евро и нагоре“, коментира директорът Нови проекти на BMW Клаус Фрьолих през миналата седмица.

Новият автомобил ще е предназначен да влезе в надпревара с луксозната серия Maybach на основния конкурент на компанията – Mercedes-Benz.

За сравнение - от BMW са продали близо 9000 автомобила от модела си 760Li Excellence от представянето му преди пет месеца, за разлика от Mercedes, където продават по около 9 000 модела от новата си S-серия, но на месец.

Новият модел също така цели да запълни дупката между седмата серия на BMW и подразделението на компанията за производство на суперлуксозни автомобили – Rolls-Royce. По отношение на цената, новото возило се очаква да е позиционирано със стойност, по-висока от тази на моделите от седма серия.

В момента най-скъпото BMW е с продажна цена в Германия от 126 000 евро, което е близо два пъти по-малко от цената на най-евтиния модел на Rolls-Royce.

Налице са известни спекулации сред пазарните специалисти, че може да става въпрос за високопроходим спортен модел (SUV) или кросовър.

Пазарните наблюдатели прогнозират още, че много от новите неща, свързани с разработвания модел, ще бъдат видени в специалната серия 7 Series Centennial Edition, която ще бъде представена за честването на 100-годишнината на BMW.