С изместването на рейнджа на електрическите автомобили над 100 мили (160 километра), един модел, който във все по-голяма степен ще влиза в полезрението на потребителите, се очаква да е Hyundai Ioniq Electric 2017.

Автомобилът използва същия 28-киловатов комплект батерии, подобно на Kia Soul EV. С него моделът на Kia изминава 93 мили (150 километра).

За сравнение - в момента при серийните електромобили с най-голям пробег от 107 мили (171 километра) се отличава моделът 2016 Nissan Leaf.

Според Ким Чонг, инжинер в Hyundai, моделът Ioniq може и да бие по пробег Nissan, като отчете изминато разстояние с едно зареждане от 110 мили (176 километра).

Когато излезе на пазара след около година, Ioniq Electric ще се присъедини към моделите Leaf и обновения BMW i3 на автомобилите с пробег над 100 мили.

Разбира се1 стандартите дотогава може да са променени, като от Chevrolet обещават обновеният им модел Bolt на следващата година да може да изминава 200 мили (320 километра) с едно зареждане. Новият Bolt се очаква да бъде представен на 31 март.

Вижте още: И Kia се цели в господството на Prius

Hyundai, заедно с Kia, представиха агресивните си планове да се превърнат във втория най-голям производител на „зелени“ автомобили до 2020 година - след Toyota.

Всяка една от двете компании предлага хибриден или електрически модел на най-продаваните си седани от среден клас.