Водещият световен производител на електромобили – щатската компания Tesla, планира представянето на евтин модел през март. Превозното средство с името Model 3 се очаква да е с цена от около 35 000 долара, но ще се появи на пазара едва през следващата година.

Вижте още: Tesla ще приема поръчки за масовия си автомобил от март

И докато все още няма много ясноти относно техническите характеристики на модела, налице са спекулации, че той ще бъде представен в два варианта – компактен седан и кросовър.

Тези очаквания са на база на коментарите на продуктовия директор на компанията Джеб Страубел, че Model 3 ще е платформата за разработването на различни модели.

Конкуренцията за Tesla обаче се увеличава, след като през този месец от друг щатски производител – GM, представиха достъпния електромобил Bolt. Сред основните му предимства са, че той ще се появи на пазара до края на годината, при по-ниска цена.

И макар електромобилът на GM да не се отличава с особен лукс в интериора, той ще струва 30 000 долара, или с около 20% по-малко от Model 3.

Tesla обаче е известна с това, че е ориентирана към производството на луксозни автомобили. Все още не е ясно в каква степен този лукс ще се прехвърли и към Model 3, но според анализаторите той ще е далеч по-луксозен от конкурента си Bolt.